Fontos változás jön a Forma-1-ben

Ha a szabályt már idén bevezették volna, a Verstappent üldöző Norrisnak néggyel kevesebb pontja lenne.

A következő idénytől megszűnik a leggyorsabb körért járó pluszpont a Forma-1-ben.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) csütörtökön jelentette be, hogy a motorsport világtanács elfogadta a tervezett szabálymódosításokat.

A Forma–1-ben először 1950 és 1958 között járt bónuszpont a leggyorsabb köridőt elérő versenyzőnek, majd 2019-ben vezették be ismét.

A mostani idényben Lando Norris (McLaren) négyszer, Max Verstappen (Red Bull), Charles Leclerc (Ferrari), Fernando Alonso (Aston Martin), George Russell (Mercedes), Lewis Hamilton (Mercedes) kétszer, Oscar Piastri (McLaren), Carlos Sainz Jr. (Ferrari), Sergio Pérez (Red Bull), valamint az azóta kirúgott (szebben fogalmazva Liam Lawsonra lecserélt) Daniel Ricciardo (RB) egyszer futotta meg a leggyorsabb kört.

Piastri (Miamiban), Alonso (Ausztriában) és Ricciardo (Szingapúrban) azonban nem kapott pluszpontot, mert a szabály úgy szól, hogy a leggyorsabb kör csak akkor ér bónuszpontot, ha a versenyző az első tízben végez. Ricciardo vélhetően utolsó F1-versenyét így egy nem sokat érő sikerélménnyel zárta, és ezzel kissé kibabrált a vb-címért harcoló Norrisszal, aki 52 helyett 51 pontra lenne az éllovas Verstappentől, ha az RB-csapatnál nem gondolják úgy, hogy egy verseny végi kerékcserével lehetőséget teremtsenek Ricciardónak arra, hogy megfussa a futam leggyorsabb körét.

A világbajnokságból még hat futam van hátra, a mezőny a mostani hétvégén a texasi Austinban versenyez majd.