Rajt-cél győzelmet szerzett Japánban a Mercedes

Lewis Hamiltonnak leginkább arra kellett figyelnie, hogy el ne aludjon a volánnál, míg Bottas tartotta a második helyet.
Kapcsolódó cikkek

A Forma-1-es Japán Nagydíjon óriási lehetőség előtt áll Lewis Hamilton és a Mercedes. A 33 éves négyszeres világbajnok pilóta az idei szezonban 8., teljes pályafutását tekintve 80. pole pozícióját szerezte meg. A brit mellől finn csapattársa, Valtteri Bottas rajtol, míg a pontversenyben második Sebastian Vettel csak kilencedikként indul.

Lewis Hamilton győzelmét gyakorlatilag senki sem veszélyeztette, Bottast pedig csak a verseny végén szorongatta meg igazán Max Verstappen, ezért aztán a Mercedes gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. A 9. helyről induló Vettel remekül rajtolt, de nagy kockázatot vállalt Verstappennel szemben a verseny elején, amitől kipörgött és a 14. helyről kellett felküzdenie magát. Kimi Räikkönen többször is panaszkodott autójára, mindkét Red Bull előtte végzett – merthogy Daniel Ricciardo tökéletesen autózva a negyedik helyen végzett csapattársa mögött.

A futam elején akadt a legtöbb izgalom, mivel két koccanás miatt bejött a biztonsági autó is néhány kört követően. Charles Leclerc hajtott bele a szabálytalanul ívet váltó Kevin Magnussenbe – a Haas pilótája fel is adta a versenyt – valamint Verstappen tolta ki  agresszívan Räikkönennt a pályán kívülről érkezve, ami sok törmeléket hordott a pályára. Utóbbiért öt másodpercet kapott a holland.

Győzelmével és Vettel lemaradásával 67 pontra nőtt a különbség a vb pontversenyében a listavezető Hamilton és a német között. Ez egyben azt is jelenti, hogy a következő futamon eldőlhet a világbajnoki cím sorsa.

Nyitókép: Mark Thompson/Getty Images