Vettel nyerte a Monacói Nagydíjat, 2001 óta várt erre a sikerre a Ferrari

Sebastian Vettel nyerte a Monacói Nagydíjat vasárnap. A Ferrari legutóbb 2001-ben, Michael Schumachernek köszönhetően nyert a hercegségben. A pole-ból rajtoló Kimi Räikkönen lett a második, a jól taktikázó Daniel Ricciardol pedig a harmadik. Lewis Hamilton a hetedik helyen ért célba.
Kapcsolódó cikkek

Az Orosz Nagydíj után a szezonban másodszor, ezúttal Monacóban szerezte meg az első két rajthelyet a Ferrari: Kimi Räikkönen indult az élről, mögüle pedig Sebastian Vettel rajtolt. Ezúttal is Valtteri Bottas indult a harmadik helyről, Szocsiban meg tudta előzni a két Ferrarit és nyerni tudott. Lewis Hamilton csak a 13. pozícióból várta a startot.

Az előző négy évben rendre a Mercedes nyert: 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben Nico Rosberg, tavaly pedig Lewis Hamilton. Ennek a sorozatnak vetett véget a Ferrari, amely utoljára 2001-ben(!) nyert a hercegségben, Michael Schumacher volt akkor az első.

Fotó: Europress/AFP/Andrej Isakovic

A rajtot remekül kapta el Räikkönen és Vettel is visszaverte Bottas támadásait. A kezdésnél nagyon vigyáztak egymásra a versenyzők, úgyhogy senki sem esett ki az első körökben. Sőt, az első kieső Nico Hülkenberg volt a 16. körben, váltóhiba miatt füstölt el az autója.

Räikkönent a 35. körben hívták ki a boxba, a taktikai előnyt megadta neki a csapata, de a boxkiállásokból Vettel és Daniel Ricciardo jött ki a legjobban: a német az élre állt a 40. körben, az ausztrál pedig a harmadik helyen folytathatta, Bottas és a csapattárs Max Verstappen is mögé került.

A megszokottnál is kevesebb előzést hozó futamon a 60. kör hozott némi fordulatot, az Indy 500-on induló Fernando Alonsót helyettesítő Jenson Button ekkor ment bele és borította fel Pascal Wehrleint. Ők ketten kiestek, és bejött a biztonsági autó (amely időszak alatt meg Marcus Ericsson ment a falnak), az újraindítás után pedig volt egy nagy csata Bottas és Riccirdo között, az ausztrál kicsit neki is koccant a falnak egy hiba után, de meg tudta őrizni a harmadik helyét.

A Wehrlein-Button baleset:

Az élen már nem történt változás, Sebastian Vettel nyerte meg a Monacói Nagydíjat. Szezonbeli harmadik, karrierje 45. futamgyőzelmét aratta.

Räikkönen lett a második, Ricciardo a harmadik, Bottas a negyedik, Verstappen az ötödik, Carlos Sainz a hatodik, Hamilton a hetedik, Romain Grosjean a nyolcadik, Felipe Massa a kilencedik, és Kevin Magnussen a tizedik, ők szereztek még pontot.

Ami Hamilton versenyét illeti, addig húzta a kerékcseréjét, amíg csak tudta, aztán a hatodik helyről állt ki, Sainz akkor előzte vissza. A 13. helyről rajtolva a lehető legtöbbet hozta ki ebből a mostani versenyből.

Megszakadt Sergio Pérez pontszerző sorozata, a Force India mexikói pilótája a 13. helyen végzett.

Ami a világbajnoki pontversenyt illeti, Vettelnek 129 pontja van, Hamiltonnak 104, Bottasnek pedig már csak 75. Räikkönen a negyedik helyen áll, neki 67 pontja van. A Ferrari a konstruktőrök között 17 egységgel vezet a Mercedes előtt.