F1: korábban majdnem tragédiát okozott egy traktor

Az ex-Forma-1-es pilóta, Robert Kubica a BBC-nek nyilatkozva elmondta, 2007-ben majdnem ugyanolyan baleset történt a Nürburgringen, mint nemrég Szuzukában.

A lengyel raliversenyző az interjúban megemlítette, hogy Jules Bianchi balesete után is látszik, ezt a sportágat nem lehet 100 százalékban biztonságossá tenni, mindig kockázatos marad.

Kubica 2011 februárjában súlyos ralibalesetet szenvedett, életveszélyes állapotban szállították kórházba és teljesen összetörte magát, kis híján az egyik kezét is elveszítette.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A lengyel megemlítette, hogy 2007-ben, a Nürburgringen rendezett Európa Nagydíjon kísértetiesen hasonló kicsúszás történt, mint két héttel ezelőtt Szuzukában, ám akkor óriási szerencsére nem történt baj.

“Ismerem Julest, ő egy nagyon kedves srác, és rendkívül tehetséges. De ilyenkor nem számít az adottság, vagy a barátság, ilyen baleset bárkivel megtörténhet.”

A német pályán szakadt az eső verseny közben, az egyik kanyarban sorra csúsztak ki a pilóták, majd amikor a bukótérbe érkezett egy traktor, a Toro Rosso versenyzője, Vitantonio Liuzzi is elhagyta az aszfaltcsíkot, ám a sóderágy annyira lelassította, hogy csak megkoccolta a munkagépet.

“Liuzzi megúszta, így akkor senkinek sem tűnt fel, hogy ez veszélyes lehet. A FIA bámulatos munkát végzett a Forma-1 biztonságosabbá tétele ügyében, de még mindig van min javítani. Még ha azt is hisszük, hogy biztonságos ez a sportág, nem az, a veszély mindig ott van.”

A francia Jules Bianchi a Japán Nagydíjon szenvedett szörnyű balesetet. A Marussia pilótáját eszméletlen állapotban szállították kórházba, ahol megoperálták.

Később kiderült, a kómában fekvő Bianci súlyos agysérülést szenvedett. A Marussia közleményt adott ki, ebben azt írják, “az elmúlt kilenc nap rettentő nehéz volt Jules, a család és az orvosok számára is. A helyzet kezelése továbbra sem egyszerű az agysérülés mértéke miatt, Jules még mindig kritikus, de stabil állapotban van.”

Bianchi édesapja interjújában úgy fogalmazott, vannak napok, amikor jobbnak, máskor rosszabbnak tűnik a helyzet, de jelentős változás nincs a versenyző állapotában.