Kiderült, mennyi Ecclestone fizetése

A nyár végén megkezdődik a Forma-1 urának vesztegetési pere, de a sportág jogait birtokló CVC csoport egyelőre nem tervezi a kis ember lecserélését. Ha mégis erre kerül a sor, nem a közvetlen munkatársai közül választanak majd.

Bernie Ecclestone számára az ősz élete egyik legfontosabb időszaka lesz, hiszen Münchenben bíróság előtt kell majd felelnie a Forma-1 jogainak 2005-ös eladását érintő vesztegetési ügyben – az elmarasztaló ítélet a karrierje végét és börtönt hozhat számára.

A vádemelés múlt heti hivatalossá válásakor az Ecclestone-t is alkalmazó, az F1 jogait birtokló CVC befektetési csoport egy rövid közleményben annyit jelzett, hogy „szorosan követik az eseményeket”, de egyelőre nem merült fel a 82 éves angol üzletember lecserélése.

Egy CVC-s forrás a Timesnak most megerősítette, hogy pillanatnyilag nem téma Ecclestone megbuktatása.

„A lépéseink bizonyítják, hogy támogatjuk Bernie-t. 2006-ban évi 2,5 millió fontos (860 millió Ft) fizetéssel kötöttünk vele szerződést, előbb három évre, majd határozatlan időre hosszabbítottunk, amelyet mindkét fél 12 hónapos értesítési határidővel bonthat fel.

Az az igazság, hogy Bernie viszi a dolgokat, sokkal jobban ért hozzá, mint mi. Nyilván mi, a részvényesek is fontosak vagyunk, de napi szinten nem foglalkozunk az F1 igazgatásával.”

A lapnak a névtelenül nyilatkozó CVC-s azt mondta, ha mégis távoznia kellene Ecclestone-nak, akkor nem a közvetlen környezetéből, a 313 főt – köztük 10 vezetőt-igazgatót – foglalkoztató Formula One Managementből (FOM) emelnének valakit a helyére:

„Egyszerűen túl kicsi a cég ahhoz, hogy közöttük legyen az utód. Gyakorlatilag biztos, hogy kívülről kell majd jönnie.”

Az F1 irányítását illetően jó néhány név felröppent már az elmúlt egy-két évben, a Red Bull-főnök Christian Horneren, a mclarenes Ron Dennisen, a volt Renault-főnök Flavio Briatorén kívül például olyan brit üzletembereké, mint a Sainsbury szupermarketlánc vezetője, Justin Kingé és a Marks & Spencert irányító Sir Stuart Rose-é is.