Biztonságosabb sisakok a Forma-1-ben

A hétvégi Japán Nagydíjtól minden Forma-1-es versenyző az új, biztonságosabb szabvány szerinti bukósisakokat visel majd.

Felipe Massa 2009-es hungaroringi balesete során egy elszabadult rugó a bukósisak szemrésén keresztültörve okozott súlyos fejsérülést a brazil pilótának.

Az eset a sisakok biztonságának növelésére ösztönözte az FIA-t, amelynek eredménye idén került a pályára, a Japán Ngaydíjtól pedig kötelező is lesz.

A sisakok szemrése kisebb lesz és Szuzukában már minden sisakrostély felett ott lesz a felső találkozási pontot takaró elem is. A többi közt golyóálló mellényekhez, az F1-ben pedig eddig a kereket rögzítőhevederéhez használt Zylon nevű műanyagból készült takarócsík már Szingapúrban is ott volt tizenkét versenyző sisakján.

A német Auto Motor und Sport az újítás ténye mellett azonban problémákról is ír, állítólag egyes pilóták nem örülnek túlságosan. A lap szerint a sisakok 5 dekával nehezebbek az új elemmel, a kisebb szemrés rontja a kilátást, a Zylon betét miatt pedig a rostélyra felvitt, a versenyzés közben számos alkalommal letépett fóliák felhelyezése és eltávolítása is nehezebbé vált.

A szponzorok egy része sem elégedett, ugyanis a biztonsági elem többet takar a sisak értékes reklámfelületéből.