Még messze a bajnoki címtől a Mercedes

Ross Brawn csapatfőnök azt állítja, hogy jövőre még építkeznek, de 2013-ban már mindenképp a bajnoki címért való küzdelem a cél számukra.

Bár Ross Brawn vezetése alatt 2009-ben mind az egyéni, mind a konstruktőri bajnoki címet begyűjtötte a brackleyi csapat, amióta a Mercedes gyári alakulatává váltak, nem szerepelnek olyan fényesen. Az ezüst nyilak 2010 óta nem kihívói a három győzelemre is esélyes élcsapatnak, tavaly és idén is csak a “best of the rest”, azaz az üldözők legjobbjai a 4. helyükkel.

Az anyacég stuttgarti központjában és Brackleyben is szeretnének már jobb eredményeket, de a csapatfőnök, Ross Brawn azt mondja, jövőre még további építkezés vár rájuk, mielőtt 2013-ban már bajnoki kihívók lehetnek.

“Minden évben jobbak akarunk lenni, egyértelmű tehát, hogy ebből a szempontból nem lehetünk elégedettek. Tavaly a negyedikek voltunk és idén megint azok vagyunk. A következő lépés a harmadik, második helyért való küzdelem kell, hogy legyen, és aztán 2013-ban már a bajnoki címre kell hajtanunk. Mindig előre kell haladni, ha ez nem megy, rá kell jönni, miért és változtatni kell a stratégián” – magyarázta a mérnök a spanyol El Paísnak.

“A Mercedesnél tudják, milyen komoly kihívás a Forma-1-es versenyzés, ezért is akarják bizonyítani, hogy képesek helyt állni és sikert elérni. Ez a legkiélezettebb és legösszetettebb bajnokság, ha könnyű lenne győzni, nem is lenne érdekes.”

 

Brawn az előrelépés reménye mellett azért arra is figyelmeztetett, hogy 2012-re nem jönnek komoly  szabályváltozások, a Red Bull dominanciája és általában az erőviszonyok jövőre is megmaradhatnak:

“Ha valaki nyerő szériában van, mint most a Red Bull, akkor pont erre vágyik. Ha a szabályok nem változnak, kisebb az esélye annak, hogy valaki eltérő értelmezéssel álljon elő.”