Még soha senki nem nyert annyi pénzt, mint a MOL Vidi

Mutatjuk a matekot, amely alapján kiderült, ugyan még csak az EL-csoportkör felénél járunk, de a fehérvári csapat eddig begyűjtött UEFA-díja már most magyar csúcs.
Kapcsolódó cikkek

Muszbek Mihály az a sportközgazdász, aki évek óta minden nyáron átfogó piaci képet készít a magyar labdarúgásról. Kutatásának alapja kizárólag a matek, mondván; a számok még ebben a sokszor szubjektív megítélésű sportágban sem csalnak.

Kemény kritika: A magyar bajnokság értéktelen
Az eredménytelenség azt mutatja, valamit nem jól csinálunk - így összegezhető röviden Muszbek Mihály sportközgazdász kemény kritikája. Bővebben alább.

Azért is érdekes Muszbek legutóbbi mini, kizárólag a MOL Vidire koncentráló facebook bejegyzése, mert ellentétben az eddigi kritikus hanggal, ezúttal hatalmas dicséretben részesítette a fehérváriakat – a számok mentén persze.

Muszbek azért gratulált a Vidinek, mert ugyan még minimum három mérkőzés hátravan az EL-csoportkörben, a továbbjutás reménye is él, de már a jövő heti budapesti PAOK elleni soros meccs előtt összegezve is igencsak szépen néz ki a klub kupabevételét mutató matek.

Az EL főtábla és a csapat által ott elért egy győzelem – beleértve a BL három selejtező körét is – eddig összesen 9,63 millió euró, azaz 3.120 milliárd forint részvételi és eredményességi bevételt hozott a Vidi sportvállalatnak. Soha magyar kupacsapat ekkora pénzdíjat még nem szerzett UEFA kupaszereplés által

– írta Muszbek, aki hozzátette, a dicséret nem csak azért jár, mert soha nem látott nyolc meccses rögös úton jutott az EL főtáblájára, hanem azért is mert a csapat játéka nemcsak eredményes volt hanem szórakoztató is.

A MOL Vidi-siker titka: fogadjuk el, ez a mi focink
A 14 éve nem látott magyar futballsiker elemzése.

A sportközgazdász azonban továbbment a matekban, hiszen az eddigi mérkőzéseken elért pénzdíjhoz hozzá kell még adni a közönség-, és marketingbevételt, továbbá egyes játékosok piaci értéknövekedését is.

Az eddigi részösszeghez hozzá kell adni még a hét hazai meccs mintegy 366 millió forint jegybevételét és az UEFA marketing és piac nagyság ági mintegy 85 millió forint juttatását Reménykedve még legalább egy csoportköri győzelemben (+185 millió forint), de a továbbjutásárt adott bónuszt nem számítva a Vidi eddigi kupaszereplésének össze bevétele 3.756 milliárd forint.
Kalkulálható további bevételként a kiemelkedő játékot nyújtó Nego és Kovács István játékjog értékének gyarapodása amely eladásuk esetén együttesen mintegy 4.5 millió eurót, azaz további 1.453 milliárd forintot hozhat a Vidi konyhájára

– összegzett Muszbek. A számítás végén kapott 5,209 milliárd forint végösszeg meghaladja a MOL Vidi teljes éves költségvetését, igaz, csak abban az esetben, ha valóban és ekkora összegért értékesítik a két játékost a sorozat végén.

(Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)