Meglepő: az 1954-es vb döntőben az angolok vertek meg minket, nem a németek

Meglepő dolgot állít a sportnapilap publicistája: az 1954-es világbajnokságot az angol sportdiplomaták és a politika tudatos ármánykodása miatt buktuk.

Meglepő dolgot állít a sportnapilap publicistája: Dlusztus Imre egészen új szemszögből magyarázza meg az 1954-es világbajnokság döntőjét. Szerinte nem is a németek vertek meg minket, hanem Puskásék az angol sportdiplomaták és a politikusok tudatos ármánykodásának lettek végül az áldozatai.

Elsőre kicsit meredeknek tűnik az állítás, hisz közismert tény, 1954. július 4-én Bernben Németország Morlock (10. perc) és
Rahn (18. és 84.) góljaival fordította meg a meccset 2-0-ról 3-2-re és ennek köszönhetően lett “csak” második az akkor toronymagas favoritnak számító magyar labdarúgó válogatott. Ez a fizikai valóság.

Ha azonban végigolvassuk a terjedelmes írást, a szerző mégiscsak elgondolkodtató, meglepő, eddig nem nagyon vizsgált tények mentén vezeti le gondolatmenetét, minek és kiknek köszönhetjük valójában a vereséget.

A szerző írása végén felteszi a jogos kérdést; vajon miként fordulhatott elő, hogy mind a két magyar–németet egyazon játékvezető, az angol Ling vezette, hogyan lehetséges, hogy a Magyarország-Uruguay (4-2) elődöntő szintén brit játékvezetője (a walesi Griffiths) a döntőben partjelzőként tevékenykedjen újfent ellenünk, s miért dirigálta mind a négy fontos meccsünket brit játékvezető?

Ami biztos, ezek jogos kérdések.