EL: “Példa lehet előttünk a franciák elleni mérkőzésünk”

Marko Nikolics, a Videoton szerb edzője ötven-ötven százalék esélyt ad az Európa Liga csoportkörébe jutásra.

Szerdán a Videoton megérkezett a tett színhelyére. Az egyetlen európai porondon érdekelt magyar csapat a 32 ezres Partizan Stadionban az UEFA döntése értelmében kongó lelátók előtt csütörtök este kilenc órától játszik az Európa Liga csoportköréért. Belgrádban az dől el, mit ér a magyar foci Európában Belgrádban.

Csütörtökön eldől, mit ér a magyar foci Európában
Az egyetlen talpon maradt magyar csapat, a Videoton csütörtökön Belgrádban, egy héttel később Felcsúton játszik a Partizannal. A tét az EL-csoportkör, a két legnehezebb lépés vár a fehérváriakra.

A Vidi szerda délelőtt nagyjából ötven perc alatt különgéppel tette meg a kicsit több, mint 400 kilométeres utat.

Marko Nikolics edző késő délután Juhász Roland csapatkapitánnyal sajtótájékoztatón képviselte a csapatot.

A belgrádi kispadot nyáron pont a Videoton csábító ajánlata miatt felcserélő szerb edző ötven-ötven százalék esélyt adok mindkét csapatnak a továbbjutásra.

Megpróbáljuk tovább élni az álmunkat, hogy bejuthatunk a csoportkörbe. A Bordeaux ellen megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek. Nem hiszem, hogy az első meccsen eldől a továbbjutás, vár még ránk kilencven perc Magyarországon is, mi mindkét meccsen harcolunk majd a továbbjutásért. Ha végignézzük az eddigi mérkőzéseinket, akkor lehet látni, hogy mindig sikerült betalálnunk. A Partizan erős védelemmel rendelkezik, de példa lehet előttünk a franciák elleni mérkőzésünk, ahol sok helyzetet sikerült kialakítanunk. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek különleges érzéseink a meccsel kapcsolatban, de a Vidi sikeréért jöttünk mindannyian, a maximumot nyújtjuk majd a párharc során

– fogalmazott Nikolics, amelyhez Juhász még annyit tett hozzá, játékostársaival azon lesz, hogy a Bordeaux elleni visszavágón látott arcukat lássa mindenki már a Partizan elleni első találkozón is.

Azt hiszem, azon a meccsen megmutattuk, hogy hogyan kell kezdeni egy mérkőzést. Danko Lazovics és Marko Scsepovics számára nagyon különleges lesz ez a találkozó (mindketten belgrádi nevelésűek – a szerk.), de a profi világban előfordul ilyen. Biztos vagyok abban, hogy a teljesítményüket nem befolyásolja ez a helyzet

– fogalmazott Juhász Roland a vidi.hu oldalon.

A sajtótájékoztató után Nikolics rövid átmozgató edzést vezényelt játékosainak, ahogy csütörtök délelőtt is “rövid séta, mély légzés”, majd taktikai értekezlet szerepel a ráhangoló programban.

A hazai csapat több, igencsak kipróbált rutinos játékossal rendelkezik. Ilyen például a 39 éves, Celta Vigóban, Galatasarayban és Salzburgban is megfordult Partizan-legenda, Sasa Ilic és a korábbi Sporting, Getafe, most éppen a Nottingham Foresttől hazatért 72-szeres válogatott – a maga 34 évével szintén nem fiatal – Vladimir Stojkovic.

A két csapat eddig egyszer találkozott a nemzetközi kupasorozatokban. Az 1984-85-ös UEFA-kupa harmadik fordulós meccsre a Videoton és a komplett magyar labdarúgás meleg szívvel emlékszik vissza (abban a sorozatban a Videoton ugye döntőig jutott, még Madridban is győzni tudtak, de a Real nyerte a trófeát).

Az első mérkőzést Székesfehérváron rendezték (1984. november 28.), Szabó József pedig egymaga elintézte a belgrádiakat, négy gólt lőtt azon az összecsapáson. A tragikus sorsú Májer Lajos is betalált, 5-0-ra ütötte ki a Vidi a Partizant, így az is belefért, hogy a Kovács Ferenc csapata a visszavágót 2-0-ra elveszítette.

Mondjuk mindennek már 32 éve, de ebből a sikerből táplálkozhatunk.

Európa Liga-selejtező playoff, 1. mérkőzés

Partizan Belgrád (szerb) – Videoton 21.00,
Játékvezető: John Beaton (skót)

A Partizan Európában

Bajnokok Ligája-selejtező 2. kör:

Partizan – Buducsnoszt Podgoric (montenegrói)a 2-0
Buducsnoszt Podgorica – Partizan 0-0

3. kör:

Partizan – Olympiakosz Pireusz (görög) 1-3
Olympiakosz Pireusz – Partizan 2-2

A Videoton Európában

Európa-liga-selejtező 1. kör:

Videoton – Balzan (máltai) 2-0
Balzan – Videoton 3-3

2. kör:

Nomme Kalju (észt) – Videoton 0-3
Videoton – Nomme Kalju 1-1

3. kör:

Bordeaux (francia) – Videoton 2-1
Videoton – Bordeaux 1-0