Csak szakmunkások jönnek ki az MTK akadémiáról

Miért nincsenek klasszisaik? Átfogó elemzés az NB1 10. helyén álló, a kiesés elől menekülő kék-fehér alakulatról, amely az akadémiai rendszer hű tükre is egyben.
Kapcsolódó cikkek

A labdarúgás eszmei fejlődését – leegyszerűsítve – mindig is a futball két alapvető megjelenési formája, a játék és a küzdelem kölcsönös egymásra hatása serkentette. Amíg a 20. század elejétől az “örök ellenfél” Ferencváros a futball küzdelmi jellegéből építette futballfilozófiáját, addig az MTK-nál mindig is a labdarúgás játék szegmensét hangsúlyozták.

A kék-fehérek futballtörténelmük évtizedei alatt azonban többször letértek erről az útról, vagy azért, mert a nemzetközi trendek nem preferálták a játékot (követelményrendszer időszaka), vagy azért, mert az éppen kinevezett MTK edző nem ismerte fel a klub hagyományait – mint például korábban Lakat Károly, vagy nemrég László Csaba.

Az MTK csapata pont a Lakat időszak alatt, az 1960-as évek közepétől masszív mélyrepülésbe kezdett, hiszen inkább az NB I középmezőnyének alján tanyázott, minthogy a bajnoki címért küzdött volna.

Várszegi éra jutalma

Az évtizedes középszerűségből és az 1994-es kiesést követően az NB2-ből Várszegi Gábor rángatta ki a kék-fehér alakulatot, aki 1995-ben az egyesület tulajdonosává vált. A kor egyik leggazdagabb üzletembere stabilizálta a csapat pénzügyi hátterét és komoly futballfejlesztésbe kezdett, aminek középtávon a magyar futball is hasznát látta.

A szakmailag belterjes és szellemi nihilt árasztó magyar labdarúgásba akárcsak a hőskorban, amikor 1914-es harmadik bajnoki cím megnyerése után új edző, az angol Jimmy Hogan érkezett a csapathoz és reformálta meg a futball, 1999-ben egy másik külhoni szakember, Henk ten Cate holland mintára rakta le az új, a századelejire hajazó MTK futball-filozófia alapjait.

Fontos megjegyezni, az MTK szakmai törekvései nem magyar edzők agyából pattantak ki, hanem a nyitott, a futball nemzetközi fejlődési trendjeit látó tulajdonos erőltette az átalakulást.

Várszegi ezzel mintát mutatott a többi magyar klubnak is, akik pár év késéssel léptek ugyanezen útra.

MTK akadémia

Mégis, jelenleg a saját, kiemelt állami támogatásban részesülő akadémiájára támaszkodó csapatok közül az NB I-ben első helyen áll a Honvéd, harmadik a Vasas, negyedik a Haladás – a kilencedik Debrecent azért nem említjük itt, mert elvétve találni benne saját nevelést –  és leggyengébb, a tizedik, a kiesés ellen küzd a hajdanában úttörő szerepet betöltő, „az arccal a saját utánpótlásképzés felé” gondolat elterjesztésében utat mutató MTK.

Fontos azonban megjegyezni, a nevelő kluboknál a tabellán aktuálisan elfoglalt pozíció mindig csak egy pillanatkép. Az alulról felfelé áramló utánpótlásban időszakonként lehet több, vagy éppen kevesebb bevethető tehetség, ezért azok a klubok, amelyek alapvetően saját utánpótlásukból építkeznek szélsőséges eredményekre, sorozatokra képesek. Az MTK 2016 nyarán például meglepően sok, kilenc saját nevelésű játékost dobott mély vízbe.

Míg a védelmet inkább rutinos külföldi és saját nevelésű játékosok alkotják, addig a középpályán Kanta József és a visszatérő Nikházi Márk mellett a Vogyicska, Korozmán, Borbély, Katona, Szabó, Schafer első bálozó hatosfogatnak kellene felelnie a játék ritmusáért, a csatárok helyzetbehozásáért.

Az MTK támadóinak kvalitását leginkább az jellemzi, hogy még mindig Torghelle Sándor felel a gólokért. A képességbeli hiányt az is mutatja, hogy a kapusokon, és a védelem tengelyén kívül ebben a szekcióban található még idegenlégiós – Ramos, Martínez, Kolomoec -, de sem ők, de még az újak közül Varga, Takács, Gera sem képes megközelíteni egyelőre azt a teljesítményt, hatékonyságot, mint amit a 34 éves “Air Sanyi” felmutat.

Kijelenthető tehát, az MTK képzési rendszere a kezdeti lendület után az évek folyamán valahol megrekedt. Az agárdi akadémiáról kikerülő minőség azt mutatja, közkatonákat, magasan kvalifikált szakmunkásokat képeznek. Olyanokat, akik ugyan jobbak a magyar átlagnál, ezért előszeretettel táplálkoznak korábbi MTK-sokból más NB1-es klubok, de az extra, a nemzetközi szinthez szükséges átütő erő hiányzik belőlük.

Ebből következik az is, hogy az elmúlt 16 év alatt, talán az első agárdi fecskék, Kanta – ő csak itthon egyéniség, de kétségtelenül az – Juhász Roland, és tán még az 1989-es születésű, azaz már 28. éves Németh Krisztián kivételével egyetlen igazi játékosegyéniséget sem tudtak kitermelni.

Hova tűnt az egyéniség, a csel?

Olyanokat, akik nemzetközi szinten is elismert labdarúgókká válhatnak, amilyeneknek hajdanában a Hungária körúton felállva tapsolt a közönség. Míg az akadémiai korszak előtt a csapatot individualisták jellemezték Sándor Csikar, Becsei József, Illés Béla, addig évek óta ugyan a magyar átlagnál jobban képzett, de inkább szürke, sablonmegoldásokat választó futballisták alkotják a gárdát.

Amíg hajdanában a csapat stílusjellemzője a „gyors, sokmozgásos, változatos, helycserés támadó játék” volt, addig ma a pozíciót tartó állófutball jellemzi az MTK játékát, ahol jobbára csak a labda környezetében lévő játékos hajlandó megmozdulni támogató játékra.

Pillanatképen rögzített példák erre az MTK-Mezőkövesd meccsről:

A második képek látható, hogy miközben Poór Patrik, a baloldali védő pozíciójában vezeti a labdát, csak egy játékos próbál támogatólag mozogni, a többi az MTK-s áll. Holott Verebes József, a Mágus, a korábbi MTK edző, már a ’80-as években megmondta,

ha a labda a balhátvédnél van, akkor még a jobbszélsőnek is, valakihez képest, valamilyen játékfeladata van. Vagyis álló játékos nem lehet a futballpályán, mert folyamatos mozgásban kell lennie a csapatnak.

Úgy tűnik tehát, az MTK akadémiai oktatása során csak részben vette át a hollandok képzési filozófiáját – „pozíciós játékkal hozz létre 1:1 elleni helyzetet, mert a labdás támadó játékost úgy képzem ki, hogy bárkit ki tudjon cselezni 1:1-ben” -, vagy menet közben, mint a népmese átalakult az, mert a csapat manapság a mérkőzései során jobbára a pozíciós játékot alkalmazza, az 1:1 elleni kicselezést elvétve.

Ideális 1:1 elleni helyzet, de a DVSC (piros) védő szerel.

Példa rá a múlt hétvégi DVSC-MTK meccs (0-0). Miközben a szerdai, szintén 0-0-ra végződő Bacelona-Juventus meccsen azt láttuk, hogy Neymar egymaga 20 cselkísérletet mutatott be – 13 sikeres -, addig az MTK-nak az egész csapatnak együttvéve volt öt cselkísérlete – kettő sikeres – a DVSC ellen.  De ezek közül egy sem akadt olyan, ahol a támadó túljutott a védőn, megindult a kapu felé, hanem a csellel vagy lövőhelyzetet, vagy beadó pozíciót harcolt ki.

Ideális 1:1 elleni helyzet lenne, amelyből kapura lehetne törni, de az MTK játékos inkább csel nélkül beadja a labdát, lesz, ami lesz alapon, csak cselezni ne kelljen.

Ami a legszörnyűbb, a statisztika azt mutatja, az értő szem azt látja, az MTK akadémián nevelt játékosainak az agyában nincs is benne a csel. Gyerekkorban még lehet benne volt, de valahol elveszett, mert immár jószerivel csak akkor nyúlnak ehhez az ősi, a támadó harmadban zajló játék sava-borsát adó fegyverhez, ha a szituáció véletlenül rákényszeríti őket.

Ideális 1:1 elleni helyzet lenne, ha a támogató játékos nem hozná a védőket a labdás nyakára.

 

Az MTK-nál a játékosok képzése során feltehetőleg hiányzik a cselek funkcionális felhasználásának az oktatása, mert ha a játékosok megkapták volna a megfelelő képzést és az utánpótlás mérkőzéseken ehhez elengedhetetlen edzői támogatást, akkor minden meccsen látnánk egy-egy olyan szólót, mint amit Illés Béla mutatott be anno szép számmal.

A Hungária körútiak úgy tűnik, valahol, valamit elrontanak, mert az akadémiai működésük elmúlt tizenhat éve alatt nemhogy Illés Béla, de azt megközelítő szintű játékost sem tudtak kinevelni a magyar futballnak.

Ennélfogva hat fordulóval a bajnokság vége előtt az MTK-ért rajongó szurkolók azt látják, hogy csapatuk a tizedik helyen áll – igaz, legalább három pont előnye van a 11., már kieső helyen lévő Diósgyőrrel szemben. Még.

Mert míg az MTK a bajnoki hajrában sorrendben a Videotonnal, az Újpesttel, a Ferencvárossal, a Honvéddal, Pakssal kell megküzdenie, addig a DVTK-nak sokkal kedvezőbbnek tűnik a sorsolása – Paks, Vasas, Gyirmót, Mezőkövesd, Debrecen.

A két csapat sorrendben ötödik meccsét bő egy hónap múlva, május 20-án, az utolsó előtti fordulóban pont egymás ellen játssza. Jelen állás szerint úgy tűnik ekkor, és az új Hidegkuti Sándor Stadionban lesz  a kiesési rangadó.

OTP Bank Liga, 28. forduló:

2017.04.22 18:00 MEZŐKÖVESD  ÚJPEST
2017.04.22 18:00 MTK  VIDEOTON
2017.04.22 18:00 GYIRMÓT  FERENCVÁROS
2017.04.22 18:00 PAKS  DIÓSGYŐR
2017.04.22 18:00 DEBRECEN  HALADÁS
2017.04.22 20:30 VASAS  HONVÉD

A bajnokság állása:

1. Budapest Honvéd 27 15 5 7 41–25 +16 50
  2. Videoton FC 27 14 7 6 52–23 +29 49
  3. Vasas FC 27 13 5 9 43–31 +12 44
  4. Szombathelyi Haladás 27 11 6 10 34–34 0 39
  5. Ferencvárosi TC 27 10 9 8 42–36 +6 39
  6. Paksi FC 27 9 11 7 32–30 +2 38
  7. Újpest FC 27 8 12 7 41–41 0 36
  8. Mezőkövesd Zsóry FC 27 9 8 10 30–38 –8 35
  9. Debreceni VSC 27 8 7 12 30–35 –5 31
10. MTK Budapest 27 7 10 10 20–28 –8 31
11. Diósgyőri VTK 27 8 4 15 32–51 –19 28
12. Gyirmót FC Győr 27 4 8 15 15–40 –25 20