Győrben nem kellett, a Bundesliga tizediknek viszont igen

Bénes László, a német Borussia Mönchengladbach magyar nemzetiségű szlovák U-válogatott labdarúgója a hétvégén Bayern München ellen debütált.
Kapcsolódó cikkek

Egy korábbi összeállításunkban már említést tettünk Bénes Lászlóról, akit nem kis megtiszteltetés ért a Bundesliga hétvégi fordulójában.

A 19 éves, dunaszerdahelyi születésű támadó középpályás eddig nem mindennapi karriert tudhat maga mögött. 2011-ben került a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia kötelékébe, ám mindössze nyolc percet kapott az akkor NB1-ben szereplő, sőt 2014-ben bemutatkozott a Győri ETO csapatában.

Nem sok sót evett meg

Bénes túl sok lehetőséget nem kapott, és többre tartotta magát ennél, így 2015 februárjában a szlovák MSK Zilina (Zsolna) csapatához igazolt, ahol hamar alapember lett, másfél év alatt 31 mérkőzés jutott neki a szlovák élvonalban. Az igazi meglepetés ezután jött, ugyanis 2016 nyarán 1,7 millió euróért megvette a Borussia Mönchengladbach, akik a Bundesliga 2015-16-os kiírásának negyedik helyét szerezték meg, tehát indulhattak a Bajnokok Ligája selejtezőiben.

Az új edző, Dieter Hecking rögtön nevezte is a fiatal játékost csapat BL-keretébe, a Manchester City ellen le is ülhetett a padra, az áttörés viszont most következett be a Bundesliga 25. fordulójában. Bénes László bemutatkozott a Borussia felnőttcsapatában, méghozzá a Bayern München ellen.

Jelen állás szerint az ifjú tehetség két millió eurót ér.

Még egy nappal a bajnoki után sem fogtam fel, mi is történt velem valójában. Két órával a találkozó előtt tudtam meg: tagja vagyok a Bayern elleni keretnek, s bár korábban is ültem az első csapat kispadján, meglepett az edzőm döntése. A meglepetésem pedig csak fokozódott, amikor a harmincadik percben melegíteni küldött, miután csapattársam, Tobias Strobl a combjához kapott. Szerencsére, nem történt nagyobb baj, így aztán szünet után visszaültem a kispadra, mígnem a hajrában szóltak, készüljek, beállok André Hahn helyett.

– emlékezett a nagy napra Bénes nso.hu-n.

A történet kicsit hasonló a manapság sokat emlegetett Bőle Lukácséhoz, aki 2009 és 2014 között mindössze 52 mérkőzésen szerepelt a Kaposvári Rákóczi együttesében. A 25 éves középpályás azóta alapembere a jászvásári CS Municipal Studențesc Iașinak, a neve pedig egyaránt felmerült a rendre európai kupasorozatokban szereplő Steaua Bukarest és a román válogatott kapcsán is.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

Hiába no, egyre inkább bizonyosságot nyer, hogy a magyar szakemberek valami mást értenek kvalitás és tehetség alatt, mint tőlünk nyugatabbra.

Eredmények – Bundesliga, 25. forduló:

Mainz-Schalke 04 0-1 (0-0)
Gólszerző: Kolasinac (50.)

Borussia Mönchengladbach-Bayern München 0-1 (0-0)
Gólszerző: Müller (63.)

A tabella élcsoportja:

1. Bayern München 62 pont
2. Red Bull Leipzig 49 pont
3. Borussia Dortmund 46 pont
…9. Schalke 04 33 pont
…10. Mönchengladbach 32 pont
…12. Mainz 29 pont