Beleszerettek Nagy Ádám játékába Olaszországban

Védekezésben és támadásban is jó, és bár van miben fejlődnie, kiemelkedő játékintelligenciája miatt ezzel sem lesz gondja.
Kapcsolódó cikkek

Az Origo talált rá az ultimouomo.com csütörtöki elemzésére, amelynek egyszerűen csak az a címe:

Beleszerettünk Nagy Ádámba.

A videós példákkal teletömött cikk rögtön azzal indít, hogy a nyár egyik legérdekesebb üzletét kötötte a Bologna, amely 1,5 millió euróért igazolta le a magyar bajnok Ferencvárostól az Európa-bajnokságot is megjárt játékost. Hosszan taglalják a 21 éves Nagy előéletét, és megjegyzik, bár játszott szélsőként is, Thomas Doll a középpálya közepére vezényelte.

Fotó: Getty Images/Iguana Press/Mario Carlini

Az osztrák szerző, Alex Belinger kiemeli, hogy Nagy Ádám tökéletesen helyezkedik a középpályán, és külön örül neki, hogy a magyar játékos már azelőtt tökéletes tudja, mit akar kezdeni a labdával, mielőtt elkérné azt a csapattársaktól. Épp ezért jó az első labdaérintése. A labda nélküli mozgását is kiemelték, amivel területeket nyit a csapattársainak.

Nem csak dicsérik, de ami kritika éri, az is építő jellegű. Például megjegyzi a cikkíró, hogy taktikailag lehetne bátrabb,

sokszor a könnyebb utat választja.

Például nem méri fel, hogy a passzainak milyen következményei vannak, mekkora nyomás nehezedik arra a játékostársra, aki megkapja tőle a labdát. De még jó korban van, ezen kell dolgozni az edzőivel és azt már csak mi tesszük hozzá: a taktikai fegyelem elsajátításának szempontjából Olaszországnál nem sok jobb hely van a világon.

Belinger egyébként arra is felhívja a figyelmet, hogy még amiatt is van egy kis lemaradása, mert a Ferencvárosnál és a magyar válogatottnál más volt a szerepköre, mint amit Bolognában várnak tőle.

Fotó: bolognafc.it

Az egy dolog, hogy a támadásban odateszi magát, de a cikkírót Nagy védekezése is lenyűgözte. Azt emelte ki leginkább, hogy kellő nyomás alá tudja helyezni az ellenfelet.

Miguel Velosóhoz hasonlította, aki elsőre lassúnak tűnik, de a gondolkodása gyors, ez pedig a Serie A egyik legjobb védőjévé teszi.

Még abban is hasonlítanak, hogy Veloso és Nagy is pontosan tudja, hogyan kell testi kontaktus nélkül labdát szerezni. Nagy azonban gyorsabb és agilisebb, mint a portugál, látványosabban is játszik. Veloso azonban taktikailag sokkal képzettebb, Nagy még túl sokszor hagyja el a posztját.

1,5 millió euróért nagyon jó üzletet kötött a Bologna, még ha egyelőre nem is teljesen tiszta, mi a legideálisabb poszt Nagy számára. Bár nagy harc vár rá a középpályán, az átlagosnál nagyobb intelligenciájának köszönhetően minden bizonnyal hamar rájön majd, hogyan érvényesüljön az olasz bajnokságban. Az erényei nem a legfeltűnőbbek, ezért a média talán kevesebbet fog vele foglalkozni, de a csapata számára egyre hasznosabb lesz.