Blatter: Én patyolat tiszta vagyok

A FIFA elnöke állítja, az általa 1998 óta irányított szervezetben összességében nincs korrupció. Az elképzelhető, hogy egyes egyének megbotlottak, de ő speciel nem.

A BBC-nek adott exkluzív interjút Sepp Blatter, a FIFA elnöke. Az elnök stílszerűen a háttérben a világbajnokoknak járó Rimet-kupával nyugodtan és rezzenéstelen arccal állította, ő tiszta.

“Azért távozom a posztomról, mert így tudom megvédeni a FIFA-t. Ahhoz meg elég erős vagyok, hogy magamat megvédjem. Az én lelkiismeretem tiszta, tudom, hogy mit tettem és mit nem. Becsületes ember vagyok, így nem aggódom” – mondta júniusi lemondásával kapcsolatban Blatter.

“A futballban nincs korrupció, a FIFA szervezetet nem korrupt. Csak néhány egyén érintett a vesztegetési ügyekben” – tért ki arra a folyamatban lévő nyomozásra. 

A korrupciós botrány május végén robbant ki, amikor Zürichben, a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén letartóztatták a szervezet hét tisztviselőjét. Az ott elfogottak mellett további hét embert vádoltak meg azóta korrupcióval, közéjük tartozik a Trinidad és Tobagó-i Jack Warner, a szervezet alelnöke is, aki feladta magát a rendőrségen. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.