Jó döntést hozott Blatter

Nehéz, bátor, de jó döntésnek nevezte Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke azt, hogy Joseph Blatter úgy határozott, távozik a nemzetközi szövetség (FIFA) éléről.

Az UEFA francia irányítója múlt csütörtökön lemondásra szólította fel Blattert a FIFA körül kialakult korrupciós botrány és az ezzel összefüggő szerdai letartóztatások nyomán.
   
Platini a konföderációk vezetőinek akkori tanácskozása után újságíróknak azzal érvelt, hogy szerinte a FIFA működésének megváltoztatását csak úgy lehet elérni, ha új elnök kerül az élére. Ő maga ezért egyértelműen Blatter egyetlen kihívóját, Ali bin al-Husszein jordán herceget támogatta, és azt mondta, az UEFA-tagok döntő többsége szintén utóbbira szavaz majd. Egyúttal Európán kívüli országok küldötteit is a kihívó támogatására buzdította. Végül mégis Blatter maradt az elnök.


Fotó: Europress Fotóügynökség

“Nehéz, bátor, de jó döntés” – kommentálta Platini kedden a FIFA-elnök zürichi bejelentését, amely szerint rendkívüli kongresszust hívnak majd össze, hogy a lehető leghamarabb megválasszák az utódját.

Ami pedig a jordán herceget illeti, Ali bin al-Husszein ismét versenybe száll a FIFA elnöki posztjáért. A pénteki választáson Joseph Blatterrel szemben alulmaradó jordán herceg azt üzente, hogy új választás esetén ismét megméretteti magát.

“Ali herceg készen áll” – mondta a francia hírügynökségnek Szalah Szabra, az Ali bin al-Husszein által irányított jordániai labdarúgó-szövetség alelnöke, hozzátéve, hogy a herceg kész lenne akár azonnal átvenni a FIFA elnökségét, ha erre kérnék.