Feladta magát a FIFA korábbi alelnöke

Őrizetbe vették szerdán Jack Warnert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség volt alelnökét, aki ellen körözést adtak ki korrupciós vádakkal.

Warner hazájában, Trinidad és Tobagóban jelentkezett a rendőrségen, ahol őrizetbe vették, és ismertették az ellene szóló vádakat.

A hatóságok közlése szerint a volt FIFA-illetékes – aki jelenleg parlamenti képviselő – 2,5 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábra kerülhet. A szerda éjszakát azonban őrizetben kellett töltenie az óvadékkal kapcsolatos adminisztráció elhúzódása miatt.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Jack Warner közleményt adott ki, amelyben tagadta az ellene felhozott vádakat. Az ügyével kapcsolatos sajtójelentések mindazonáltal emlékeztetnek arra, hogy 2011-ben egy megvesztegetési botrány miatt kellett távoznia FIFA-megbízatásából.

Trinidad és Tobagóban egy éve folytatnak nyomozást Warner ellen, együttműködve a mostani elfogatóparancsokat kezdeményező amerikai hatóságokkal. A két ország között kiadatási egyezmény van érvényben.

A korrupciós botrány szerdán robbant ki azzal, hogy Zürichben, a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén letartóztatták a szervezet hét tisztviselőjét. Az ott elfogottak mellett további hét embert vádolnak korrupcióval, közéjük tartozik Warner is. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.