Gyorsan változik a futballvilág rendje

Az Európa Liga legjobb 16 együttese között öt olasz klub is ott lesz, viszont csak egyetlen angol.

Szögezzük is le gyorsan az elején: az európai futballban hullámzóan teljesítenek egyes topbajnokságok, és úgy tűnik, nincs ez másképp idén sem.

Az EL-nyolcaddöntőjébe ugyanis kvalifikálta magát öt olasz együttes, mégpedig a Roma, a Napoli, a Fiorentina, az Inter és a Torino is. Ezzel szemben az angolokat csak az Everton képviseli majd a nyolcaddöntőben azok után, hogy nagy meglepetésre a Tottenham és a Liverpool is búcsúzni kényszerült.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Tavaly a spanyol csapatokról szólt az EL és a BL, most szintén ezt célozzák meg a déliek: a második számú sorozatban a címvédő Sevilla ott lesz a folytatásban, ahogy a Villarreal is, a Bilbao ellenben nem.

Hogy egy kicsit magunk mögé tekintsünk, vizsgáljuk meg a trendeket. A 2000-es évek elején a spanyolok és az angolok uralták Európát, miközben válogatott szinten nem tudtak komoly sikereket elérni. A Bajnokok Ligája 2000-2001-es kiírásában három angol és három spanyol együttes volt a legjobb nyolc között, majd a döntőt mégis a Bayern München húzta be. Egy évvel később egy a trend megmaradt, de a döntőben ugyanúgy ott volt egy német (Bayer Leverkusen), valamint egy ibériai klub, méghozzá a Real Madrid, mely Zinedine Zidane emlékezetes góljával el is hódíotta a trófeát.

2002-2003-ban az angolok kikerültek a képből, jöttek helyettük az olaszok: az elődöntőben Milan-Inter és Real Madrid-Juventus meccseket rendeztek, majd az olasz házi döntőn a Milan büntetőkkel verte a Juvét.

A következő években kiegyenlített volt a mezőny, egyik nemzet sem tudott komoly fölénybe kerülni, majd a 2006-2007-es kiírásban már ismét Angliáról beszélt mindenki. Ebben az évben a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United volt ott az elődöntőben, majd a sors fintora, hogy az egy szem olasz klub, a Milan nyerte végül a BL-serleget. A következő két idényben hasonló volt a forgatókönyv, szintén három szigetországi együttes a négyben, de 2009-ben a Barca volt a legjobb, 2008-ban viszont összejött számukra a siker, persze ehhez az is kellett, hogy a United és a Chelsea vívta a finálét: ekkor tizenegyesekkel a Vörös Ördögök diadalmaskodtak.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Közeledve a jelenhez inkább két csapatot emelnénk ki, mégpedig a Real Madridot és a Barcelonát. 2012-ig mindkét együttes, vagy legalább csak az egyik, egy alkalom kivételével mindig ott volt az elődöntőben, az már más kérdés, hogy ebből csak egyetlen serleget húztak be a spanyolok.

A 2012-2013-as szezonban aztán német-spanyol csaták következtek a négy között, a Bayern a Barcát, a Dortmund pedig a Realt ütötte ki, így a két német alakulat egymás ellen döntőzött: végül 2-1-re a müncheniek nyertek. Tavaly szintén egy nemzet két csapat játszott a fináléban, az Atlético és a Real Madrid, ez az összecsapás pedig Ronaldóék sikerével zárult.

Ami az UEFA Kupát, illetve az Európa Ligát illeti, az utóbbi 15 évben egyértelmű volt a spanyol és portugál klub dominanciája. Az ibériai félsziget összesen – ha csak a döntők 28 csapatát nézzük – 15 együttest adott, ebből 9 a spanyol, hat a portugál.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Ebben az időszakban kétszer rendeztek spanyol házi döntőt: 2007-ben a Sevilla büntetőkkel intézte el az Espanyolt, majd 2012-ben az Atlético Madrid a Bilbaót fektette két vállra. A luzitánok egyszer sajátították ki az EL-t, mégpedig 2011-ben, ekkor a Porto a Bragát múlta felül.

A két sorozat győztesének nemzete két évben egyezett meg: 2006-ban a Barcelona ült a BL, a Sevilla az EL trónján, 2014-ben a Real Madrid és szintén a Sevilla volt a legjobb.

A leírtak tükrében egyáltalán nem meglepő, hogy jelenleg a kontinens legjobb bajnoksága toronymagasan a spanyol. Meglepődnénk, hogy idén sem az idébriai együttesek lennének ott a végelszámolásnál, persze emlékezzünk vissza a cikk elejére: öt olasz klub jutott az EL-nyolcaddöntőbe. A hatalomátvételhez talán több kell majd, főleg úgy, hogy a Bajnokok Liga legjobbjai közé csak egyetlen csapatot, a Juventust adja az ország.

Európa Liga, a nyolcaddöntőbe jutásért, visszavágó eredmények és továbbjutók:

Everton (angol)-Young Boys (svájci) 3-1 (3-1)
Továbbjutott: az Everton, kettős győzelemmel, 7-2-es összesítéssel

Athletic Bilbao (spanyol)-Torino (olasz) 2-3 (1-2)
Tj: a Torino, 5-4-es összesítéssel.

Sporting Lisboa (portugál)-VfL Wolfsburg (német) 0-0
Tj: a VfL Wolfsburg, 2-0-ás összesítéssel.

FC Bruges (belga)-Aalborg (dán) 3-0 (1-0)
Tj: az FC Bruges, kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel.

Olimpiakosz (görög)-Dnyipro (ukrán) 2-2 (1-1)
Tj: a Dnyipro, 4-2-es összesítéssel.

Napoli (olasz)-Trabzonspor (török) 1-0 (1-0)
Tj: a Napoli, kettős győzelemmel, 5-0-ás összesítéssel.

Feyenoord (holland)-AS Roma (olasz) 1-2 (0-1)
Tj: az AS Roma, 3-2-es összesítéssel.

Besiktas (török)-FC Liverpool (angol) 1-0 (0-0, 1-0, 1-0) – 11-esekkel: 5-4
Tj: a Besiktas, 1-1-es összesítéssel, büntetőkkel.

Borussia Mönchengladbach (német)-Sevilla (spanyol) 2-3 (2-2)
Tj: a Sevilla kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel.

Legia Warszawa (lengyel)-Ajax Amsterdam (holland) 0-3 (0-3) 
Tj: az Ajax Amsterdam kettős győzelemmel, 4-0-ás összesítéssel.

Dinamo Kijev (ukrán)-Guingamp (francia) 3-1 (1-0) 
Tj: a Dinamo Kijev 4-3-as összesítéssel.

Salzburg (osztrák)-Villarreal (spanyol) 1-3 (1-1)
Tj: a Villarreal kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel.

Fiorentina (olasz)-Tottenham Hotspur (angol) 2-0 (0-0)
Tj: a Fiorentina 3-1-es összesítéssel.

Internazionale (olasz)-Celtic Glasgow (skót) 1-0 (0-0)
Tj: az Internazionale 4-3-as összesítéssel.

Dinamo Moszkva (orosz)-RSC Anderlecht (belga) 3-1 (0-1)
Tj: a Dinamo Moszkva 3-1-es összesítéssel.

Zenit (orosz)-PSV Eindhoven (holland) 3-0 (1-0)
Tj: a Zenit kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel.