Már áram sincs a csődbe ment Parmánál

Az egykor szebb napokat látott és UEFA Kupát nyerő Parma csapatánál minden pénz elfogyott, így hideg víz még van, de áram már nincs a klubházban.

Az olasz bajnokságban 1997-ben ezüstérmet szereztek, az Olasz Kupát viszont háromszor, az UEFA Kupát kétszer megnyerték a sárga-kékek. A Parma a kilencvenes években dominált az olasz és az európai futballban, az 1995-96-os idényben például olyan nevek voltak a keretben, mint Gianluigi Buffon, Gianfranco Zola, Hristo Stoichkov, Fernando Couto, Filippo Inzaghi, Fabio Cannavaro, vagy Dino Baggio.

A 2000-es években aztán jött egy komoly hullámvölgy, egy évig a Serie B-ben menetelt a csapat, majd sikerült azonnal vissza is jutniuk az élvonalba. A Parma ezt követően megragadt a középmezőnyben, de a pénz szépen lassan elkezdett fogyni és folyamatosan csődközeli állapotban mozgott az egyesület.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Idén már olyan tarthatatlanná vált a helyzet, hogy két forgatókönyv lehetséges: vagy az amatőrligába süllyed vissza a Parma, vagy a teljes megszűnés fenyegeti őket.

Vasárnap a Parma-Udinese olasz bajnokit épp amiatt kellett elhalasztani, mert már a biztonsági embereket sem tudták kifizetni a klubvezetők, nemhogy a játékosokat.

A kialakult helyzettel kapcsolatban a B-csapat edzője, a klub korábbi ikonja, Hernan Crespo elmondta, hogy az ő labdarúgói még tudtak meccselni a hétvégén, de arra már biztos nem lesz anyagi forrás, hogy a következő fordulóban elutazzanak Genovába.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

“Nagyon nehezen éljük meg ezt a szituációt, és még nehezebb túlélni. Most is csak azért játszottunk, mert a pályagondnok szivességet tett nekünk. A játékosok csak hideg vízben tudnak zuhanyozni, mert áram már nincs, és emiatt többen is megbetegedtek. Már az öltözők tisztasága sem garantált. Teljesen szétesett minden. Szeretjük ezt a klubot, ezért szeretnénk folytatni a megkezdett munkát, de tarthatatlan, ami az edzőpályán és a stadion környékén zajlik. Remélem, hogy menteni tudjuk, aki menthető. Jó lenne, ha mindenki megkapná a bérét, és itt nem csak a játékosokra gondolok.”

Fontos megjegyezni, hogy a labdarúgók 2014 júliusa óta nem kaptak fizetést, így csoda, hogy eddig is kihúzta a csapat, bár a csapat 23 meccs után ligautolsó az élvonalban.

Az olasz fociban egyébként nem ritka, hogy komoly történelmi háttérrel rendelkező csapatok a súlyos kiadások és kölcsönök miatt csőbe jut.

A közel száz éve alapított Piacenza egykor az olasz labdarúgás meghatározó egyesülete volt, annak ellenére, hogy jelentős eredményeket sosem értek el az első osztályban. 2012-ben aztán megszűnt a klub, majd az újraalapítást követően a negyedik vonalban kezdték újraírni a történetüket.

 A Piacenza még 2011-ben
Fotó: Europress Fotóügynökség 

Dino Zoff korábbi klubját, a Mantovát ráadásul négyszer is “megalapították”: 1983-ban fizetésképtelenség miatt eltűntek a futball térképéről, majd 1994-ben is megtették ugyanezt. 2010-ben megint csődbe jutott az egyesület, így jelenleg a harmadosztályból próbálnak feljebb jutni.

Egykor az Ascoli is jó csapatnak számított, az 1979-80-as idényben a Serie A 5. helyéig jutottak, de tavaly majdnem megszűnt a fekete-fehér alakulat, ám a felszámolás után sikerült új életet lehellni a klubba.

Gennaro Gattuso, Marco Materazzi, Fabrizio Miccoli, Paolo Rossi. Szép névsor, egy közös van bennük: mind a Perugia futballistái voltak egykoron. A klub ezüstérmet szerzett 1979-ben az AC Milan mögött, megelőzve a Juventust, 2003-ben pedig az UEFA Intertotó Kupát is elhódították. 2010-ben annyira kilátástalan volt az egyesület helyzete, hogy már el sem tudtak indulni a harmadik vonalban, így az újraszervezett klub a negyedosztályban indult el.