Dárdai: A foci meghal, ha már nem szereted

A fociválogatott megbízott kapitánya szerint a magyar labdarúgásnak lépésről lépésre kell előrehaladnia és akkor sincs világvége, ha becsúszik egy vereség.

Terjedelmes interjút adott a Heti Válasznak a magyar labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitánya, Dárdai Pál. A fiatal szakember, aki a Hertha utánpótlásában sajátítja el a szakma csínját-bínját meglepő kijelentést tett már rögtön az elején: szerinte jót tett a csapatnak, hogy gólt kapott az első félidőben, Bukarestben.

„A modern labdarúgásban nagyon fontos a félidei analízis. Bemegy az ember az öltözőbe, és azt kéri, öt percre üljön le mindenki. Frissítse fel magát, ne szóljon senkihez, ne csapkodjon. Majd halál nyugodtan odaállok a játékosaim elé és elmondom, mit szeretnék. Nincs más út, csináljuk azt, amit megbeszéltünk” – mondta.


Fotó: mlsz.hu

Dárdai Pál szerint fontos, hogy a játékosokra hatottak az edzésmódszerei és úgy véli, jó a stábja, akiknek megengedte, hogy bizonyos kereteken belül szabadon mozogjanak. Kiemelte, hogy neki olyan labdarúgókra van szüksége, akikben van tartás, akik öt rossz átadás után nem összerogynak, hanem kihúzzák magukat és hatodikra megcsinálják. „A mérkőzéseket, a csatákat a válogatott szellemével, hozzáállásával nyered meg” – tette hozzá.

Felvetették neki: szemmel láthatóan nem okoz gondot számára az, hogy míg eddig gyerekekkel foglalkozott, addig most felnőtteket edz. Erre azt felelte, amint egy férfi hozzáér a labdához, gyerekké válik és úgy is kell bánni vele.

„A foci meghal, ha már nem szereted, ha rettegsz hozzáérni a labdához. Edzőként ilyenkor tudhatod, hogy valamit elrontottál.”

Dárdai Pál elárulta, tudatosan felkészítette a játékosait arra, hogy nem szabad „belemenni a háborúba” Romániában, mert akkor agyonvertek volna minket. Mint mondta, a foci maradjon játék, a labdarúgónak pedig azzal kell foglalkoznia, hogy örömet okozzon másoknak. A mérkőzés előtt „rendet tett a fejekben” és tudatosította a keret tagjaiban, hogy a füttykoncert miatt vélhetően nem hallják majd a Himnusz elejét, így a játékosok már tudták előre, hogy zene nélkül kell énekelniük a Himnuszt és egymásba kapaszkodhattak.


Fotó: MTI

Azt is megemlítette, hogy a feröeriek ellen idegenben megnyert mérkőzés után a Hertha futballakadémiájának igazgatója gratulált neki – miközben a magyar játékosoknak magyarázkodniuk kellett itthon. Dárdai szerint az sem igaz, hogy „szobafestőkkel” játszottunk, ráadásul a meccsre fellocsolták a műfüves pályát, ami így korcsolyapályává vált, a feröeriek pedig ismerték előre a körülményeket, ez pedig az ő segítségükre volt. „A cél a három pont megszerzése volt, és ezt elhoztuk” – mondta.

Amikor arról volt szó, hogy elvállalja-e a szövetségi kapitányi posztot, akkor először azt vette figyelembe, van-e zseni a csapatban, akit megtalált Dzsudzsák Balázs személyében. Ezután vezéregyéniségeket keresett, név szerint Gera Zoltánt, Juhász Rolandot, Szalai Ádámot és Király Gábort említette. Ekkor eldöntötte, elvállalja, mert a legfontosabb összetevőket megtalálta, a többiek pedig az edzőtáborban bizonyították, hogy szorgalmas csapatjátékosok.

„Karakterek kellenek, meg kell támogatni őket és lejjebb tenni a mércét. Még mindig mindenki Puskás Öcsi bácsizik meg aranycsapatozik. Nagyon szép dolog volt, de miért kell ezt előhozni ezeknek a játékosoknak? Nem tudnak mit kezdeni vele” – így Dárdai, aki szerint lépésről lépésre kell haladni, mert a klubcsapatinak nem jutnak sokáig a BL-selejtezőben, nincs magyar játékos a topcsapatoknál és a jelenlegi szövetségi kapitány amúgy egy utánpótláscsapatnál edző épp. Ez alapján kell felállítani a mércét is.


Fotó: MTI

Dárdai Pál nem gondolkodik még tovább a finnek elleni, november 14-i Eb-selejtezőnél, ahol, ha összejön a győzelem, az jó, ha nem, akkor sincs veszve semmi. Arra a kérdésre, hogy akkor sem lenne világvége, ha esetleg becsúszna egy vereség így felelt:

„Miért lenne? Édesanyám rákban halt meg öt éve, a testvérbátyám pedig apám kezei között – ezek a nagy problémák. A foci játék, amelyben a jobbik csapat nyer.”