NB I: Őrült versenyfutás lehet az aranyért

Több csapat is nem titkoltan azzal a szándékkal vág neki a bajnokságnak, hogy megnyerje azt. A dobogóra is túljelentkezés van.

Pénteken egy keleti rangadóval, a Nyíregyháza-Debrecen összecsapással veszi kezdetét a labdarúgó OTP Bank Liga 2014-15-ös kiírása. A felvezető időszakban az esélylatolgatásoké a főszerep, azonban mi megpróbáltunk utánajárni, maguk az együttesek hova várják saját magukat. Ezek szerint csoportosítottuk őket.

Aranyéremre pályázók


Fotó: MTI

Debrecen: A DVSC elnöke, Szima Gábor konkrétan nem mondta ki ugyan, hogy a címvédés lenne a Loki célja a következő szezonban, de a debrecenit tartja az egyik legerősebb magyar klubnak.

„A Loki a magyar bajnokság legerősebb csapatai közé tartozik. A nemzetközi mezőnyben több dolognak is a helyén kell lennie ahhoz, hogy sikerrel járjunk. Mindenekelőtt egy jól sikerült felkészülés, szerencsés sorsolás, korrekt játékvezetés, a sérülések elkerülése mind-mind szükséges feltétel a jó szerepléshez. Mindenesetre a tavalyi viszonyokhoz képest rendezettebb a keret: nincsenek tartós sérültjeink, Varga József és Alekszander Jovanovics érkezésével azonnal bevethető, tapasztalt játékosokkal erősödtünk” – idézi a haon.hu a debreceni sportvezetőt.

Ferencváros: A Fradinál nem kertelnek, a zöld-fehéreknél egyértelműen a bajnoki cím a cél. Ezt már június közepén is hangoztatta a klub.

„Megerősítettük a védelmünket, a középpályánkat és a csatársorunkat, és ha lesz rá lehetőségünk, a továbbiakban is szerződtethetünk még játékosokat. Ezek alapján a bajnokságban egyértelmű a célkitűzés: a 2004-es bajnoki cím már nagyon régen volt, így szeretnénk, ha a következő idény végén ismét aranyérmet ünnepelhetnénk az NB I-ben” – ezt Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója mondta, de Thomas Doll vezetőedző is bőszen egyetértett vele.

Győri ETO: A tavalyi ezüstérmes Győri ETO vezetőedzője, Horváth Ferenc még a felkészülés kezdetén fogalmazta meg a kisalfold.hu-nak röviden, de érthetően a csapat célkitűzéseit:

„Ha eddig száz százalékot nyújtottunk, ami az ezüstéremhez volt elég, megpróbálunk százötvenet teljesíteni az aranyéremért.”

Videoton: A Videotonnál az előző szezonban José Gomes már-már unalomig hangoztatta, hogy csapata lesz a bajnok. Mivel a székesfehérváriak végül csak a negyedik helyre értek oda mondhatni, hogy a távozó portugál szakember bakot lőtt a jóslataival. Utódja, a másodedzőből főnökké váló Joan Carrillo Milan talán emiatt is nyilatkozik rendre visszafogottabban, amikor a célokról kérdezik, bár, ha a csapat minden mérkőzését igyekszik majd megnyerni, akkor joggal gondolhatjuk úgy, hogy az aranyérem a cél.

„Nem akarok jóslatokba bocsátkozni. Le kell rakni a fix alapokat, a munkának pedig lesz gyümölcse. Minden labdarúgótól a maximumot várom és az összes meccsünket meg akarjuk nyerni!” – idézi Carrillo első, vezetőedzőként adott sajtótájékoztatóját a feol.hu.

Dobogóra vágyók


Fotó: MTI

Budapest Honvéd: Kispesten egyértelműen bejelentkeztek a dobogóra. Legalábbis a bajnokságban olyan helyen szeretne végezni az együttes, amely Európa Liga-selejtezőt ér, márpedig ahhoz a második, vagy a harmadik helyen kell végezni. Ebben Pietro Vierchowod lehet a Honvéd segítségére.

„Azért igazoltunk rutinos, sok nagy csatát megélt játékosokat, hogy a fiataljainknak legyen kiktől tanulniuk. Közéjük tartozik Abdul-Kader Keita is, aki már tavasszal is pályára lépett nálunk és sokat várunk tőle a folytatásban. A következő szezonban az a célunk, hogy Európa Liga-indulást jelentő helyen végezzünk. A keretünk véglegesnek tekinthető, én már nem tervezek új igazolást” – idézi George F. Hemingway klubtulajdonos sajtótájékoztatón tett kijelentését a csakfoci.hu.

DVTK: Az előző idényben sokáig jól tartotta magát a Diósgyőr együttes, végül a DVTK-nak be kellett érnie az ötödik hellyel. Innen szeretne előrébb lépni a Tomislav Sivic vezette társaság, azaz nem túlzás kijelenteni, hogy az első háromba vágynak Borsodban.

„Tavaly ilyenkor senki nem gondolta, én sem, hogy két kupadöntőt játszunk és kilépünk a nemzetközi porondra. Idén is hasonlók a céljaink. Várunk még néhány erősítést, hogy 4 fronton is komolyak legyünk” – idézi Szivicset a dvtk.eu. A szakember egy kislány azon kérdésére, hogy esélyes lesz-e a csapat a bajnoki címre így reagált: „Ha a kislányok ilyen bátrak, akkor mi mit tehetünk? Még erősíteni kell, utána idén előrébb léphetünk.”

MTK: Konkrétumokat nem fogalmazott eheti sajtótájékoztatóján a fővárosi együttes, de az biztos, hogy a nemzetközi porondra ki szeretnének lépni a kék-fehérek.

„Célkitűzésünkről azért nem beszélnénk egészen konkrétan, mert sok függ attól is, hogy mennyire tudunk még erősíteni, milyen lesz a kész keret. Az MTK egyébként ettől az évtől nem csak egy szezonra tervez, hanem hosszabb távra, ezzel együtt szeretnénk minden évben dobogóért és nemzetközi kupáért küzdeni, ennek jele volt az is, hogy a kulcsembereinket megtartottuk” – idézi Domonyai László klubigazgatót a csakfoci.hu.

A visszafogottan nyilatkozók


Fotó: MTI

Kecskemét: „Bármilyen meglepő, többet várok magunktól. Az erővel, lendülettel nem lehet gond, tele vagyunk tehetséges fiatalokkal, akik mögé felsorakoznak a rutinos, sok csatát megélt futballistáink. Sokat várunk magunktól, kiesési gondjaink biztosan nem lesznek” – mondta Bekő Balázs Nemzeti Sportnak.

Paks: „Csertői Aurél beszélt a mögöttünk lévő hetekről, felkészülésünk tanulságairól. Hangsúlyozta, hogy az új szezonban is az élvonalbeli tagság megőrzése az elsődleges feladat, de természetesen szeretnénk minél előrébb végezni a tabellán. Ehhez szüksége lesz a csapatnak a szurkolók támogatására, és a szezon elején a türelmükre is. Az új játékosok beépítése még tart, és a sérülések is beleszólnak a játékrendszer kialakításába. Ahogy már korábban is leszögezte, most sem a szép, hanem inkább az eredményes játék lesz a legfontosabb. Ugyanakkor arra is törekedni fognak, hogy szurkolóink elégedettek legyenek azzal, amit a pályán látnak majd” – olvasható a paksifc.hu-n megjelent cikkben, amely a szurkolói ankétról szól.

Pápa: „Az alapcél természetesen nem lehet más, mint a minél sikeresebb szereplés. Továbbra sem teszünk le a fő célunkról, hogy a csapat elérje a középmezőnyt. A 8-11. hely valamelyikének megszerzése nagy siker lenne, annál is inkább, mivel a Lombard Pápa az élvonalban még sohasem végzett az első tíz között” – mondta Szemán György a veol.hu-nak.

Pécs: A PMFC az előző szezonban több nehézséggel kellett megküzdjön, a mecsekaljaiak mégis odaértek a bajnokság hetedik helyére. Az új szezonnak új vezetőedzővel, Véber Györggyel vág neki az együttes.

„Új szezon, új a vezetőedző és van néhány új játékos is, ezért csak a győzelem az elfogadható. Egy jó rajt megteremtheti a lehetőséget a további jó szereplésre. A felkészülés rövidsége miatt pedig érzelmileg is sokat adhat egy siker, ráadásul nem mellékesen három pontot is kapnánk érte. Az MTK elleni találkozót ezért mindenáron meg kell nyernünk” – mondta Véber a pécsiek sajtótájékoztatóján. (pmfc.hu)

„Nagyon jó szezont futottunk tavaly, idén azonban szeretnénk túlszárnyalni önmagunkat. Úgy látom, az öltözőben mindenki éhes a sikerre, így a csapategység idén is nagy erősségünk lehet” – ezt már a csapat támadója, Szatmári Lóránd mondta.

Puskás Akadémia: „Nagy volt a mozgás. Kilenc távozó, hét érkező. Több fiatalabb játékos jött, köztük többen kölcsönből tértek vissza. A távozók között több 30 évnél idősebb játékos is volt, miközben az újonnan érkezők között Harsányi Zoltán és Gohér Gergő is fiatalabb ennél. Fiatalabbak lettünk, de nem rutintalanabbak. Amúgy sem az számít, hogy ki hány éves, hanem az, hogy aki pályára lép, az mindent megtegyen a csapat sikereiért” – idézi az nso.hu Benczés Miklóst. Takács Mihály, a Puskás Akadémia vezetője annyit tett ehhez hozzá, hogy nincs konkrét célkitűzés.

Szombathelyi Haladás: „Azt megígérhetem, hogy korszerű, modern és támadószellemű Haladást láthatnak a szurkolók. Ám ez nem megy egyik pillanatról a másikra. A vezetőkkel még nem beszéltünk a célokról, de most az lehet az elvárás, hogy stabil NB I-es csapata legyen Szombathelynek. Aztán ha a fiatalokat be tudjuk építeni, és jövőre is itt maradnak, a következő bajnokságban már komolyabb céljaink lehetnek” – így Artner Tamás a vaol.hu-nak.

Újpest: A lila-fehérek a Szuperkupa megnyerésével indították a szezont. Nebojsa Vignjevic abban bízik, hogy ez a siker megadta az alaphangot a sikeres szezonhoz:

„Természetesen nagyon jó érzés, hogy újabb kupát nyert a csapat, így kell kezdeni egy szezont! Sok munka vár még ránk és szükség van még pár minőségi igazolásra, de úgy gondolom, hogy jó úton indultunk el, úgyhogy bízom a hasonló folytatásban!” – mondta a szakember még a Debrecen legyőzése után az ujpestfc.hu-nak.

Az újoncok


Fotó: MTI

Dunaújváros: „Nagyon kevés idő állt rendelkezésünkre a felkészüléshez az NB II-es bajnokság befejezése után, főleg ha azt nézzük, hogy egy nem várt sikert értünk el. Így annak tekintetében, hogy legyen esélyünk az első osztályban maradáshoz, meg kell, meg kellett erősítenünk a felnőtt csapatunkat. Új játékosainkat a szakmai stábbal közösen próbáljuk beilleszteni a csapatba, de ahhoz, hogy ez tökéletes legyen, biztos, hogy még több időre van szükség. A lényeg az, hogy most már mindenki tudja a feladatát, valamint megfelelő erő és mentális állapotban van” – mondta Dobos Barna sportigazgató a dpase.hu oldalnak.

Nyíregyháza: A Szparinál elsősorban a közönség szórakoztatása a cél. Na, meg a bennmaradás.

„Örülök neki, hogy itthon kezdünk, hazai közönség előtt egy presztizs meccsel. Azt ígérem a szurkolóknak, hogy az utolsó másodpercig hajtani és küzdeni fogunk. Többször hangsúlyoztam már, hogy számítunk a szurkolók buzdítására és remélem kivívjuk a nyíregyháziak szimpátiáját. Nekünk újonc csapatként még nagyobb szükségünk lesz a 12. játékosra, a közönségre!” – idézi a nyiregyhazaspartacus.hu Csábi Józsefet, aki a szurkolói ankéton elmondta, a Szparinak minden csapat ellen esélye van a győzelemre.