Talán jobb is, hogy nem jutottunk ki a vb-re

Már minden résztvevő válogatott pályára lépett a brazíliai világbajnokságon. Magyarország nincs ott a viadalon, ami a látottak alapján nem véletlen.
Kapcsolódó cikkek

Szürreális a feltételezés: mi lenne, ha a magyar labdarúgó-válogatottért szurkolhatnánk a világabjnokságon? Költői kérdés, a legegyszerűbb válasz pedig ebből adódik: legalább szurkolhatnánk.

Több szempontból megközelíthetjük a témát, nézzük a legegyértelműbbet. Sajnos a vb-selejtezőkön csak a harmadik helyet értük el csoportunkban, igaz, a második helyen végzett románok a pótselejtezőben kiestek a görögök ellen. Ergo gyengébbek vagyunk Romániánál, ők Görögországnál, akik egy lejátszott meccs után nem sok nyomot hagytak a futballszurkolókban, sőt.

Tegyük fel, hogy nem kapunk ki 8-1-re Hollandiában, majd Bukarestben 3-0-ra és egy hatalmas bravúrral a második helyen végzünk. Majd a pótselejtezőt is sikerrel vesszük. Valóban szürreális, mert nem így történt, de tételezzük fel.

Fotó: MTI

Ha ott lennénk a világbajnokságon, egy pozitívumot máris fel lehetne vélni, mégpedig, hogy a Szabadság téren nem a braziloknak szurkolnának az emberek, a különböző közösségi oldalakon pedig nem a spanyolokért vagy Ronaldóért szorítanánk.

Lenne egy kis izgalom, bár a csoportkörből nem jutnánk tovább. Azért merem ezt leírni, mert láttam az összes résztvevő válogatottat játszani, s szinte kivétel nélkül jobbak nálunk. Ausztrália két vereséggel kiesett, de alig kaptak ki a hollandoktól, Costa Rica meg tudta verni Uruguayt, Honduras pedig foggal-körömmel védekezett a franciák ellen. Küzdeni akarásból mindenki jelesre vizsgázott, ez máris nagy hátrányunk lenne.

Voltak gyengébb meccsek, gyengébb teljesítmények, de nagy meglepetések is. Egyértelmű, hogy hazánk legjobbjait nem hasonlíthatjuk a vb-n szereplő gárdákhoz, hisz egy alakulóban lévő csapatról van szó. Az már más kérdés, hogy tavaly ősszel elvileg egy összeért válogatottal játszottuk meccseinket.

Fotó: Europress fotóügynökség

Mi a világbajnokságon nem szurkolhatunk hazánknak, maradt az, hogy egy számunkra szimpatikus országot kiválasztunk és nekik drukkolunk egy hónapon keresztül. Egyelőre a csapatépítésnél tartunk, Albániát nagy nehezen legyőztük 1-0-ra, Kazahsztánt pedig valamivel magabiztosabb játékkal 3-0-ra.

Mindenki döntse el maga, hogy inkább égtünk volna le a világbajnokságon a nagyközönség előtt, vagy jó volt ez így, ahogy, s a történelmi hollandok elleni zakó csak a mi szívünkben marad meg.

Két év múlva 24 csapatos Európa-bajnokság, amire szinte kötelező kijutnunk egy jó teljesítménnyel, hogy a magyar futball visszanyerje dicsőségét.

Évtizedekkel ezelőtt Magyarország a világelithez tartozott, mi akadálya, hogy újra ott legyünk? Megvannak hozzá a jó képességű játékosaink, most már csak az eredmények kellenek.