A vb-történelem felejthetetlen gólörömei

Roger Millától Diego Maradonáig: így ünnepelt a focivilág a labdarúgó-világbajnokságokon.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Csütörtökön, a Brazília-Horvátország összecsapással elrajtol a 2014-es foci-vb. Ez már önmagában jó hír, de azt is jelenti, hogy maradt még egy kis időnk feleleveníteni a korábbi világbajnokságok legemlékezetesebb pillanatait. A BBC például a legjellegzetesebb gólörömök közül válogatott, a szigetországiak öt videót szedtek össze. Nézzük!

1. Roger Milla

A táncoslábú kameruni csatár 1990-ben, Olaszországban szerzett hírnevet magának – 38 évesen. Milla előbb a románoknak vágott kettőt a csoportban, majd a nyolcaddöntőben Kolumbia hálóját is kétszer vette be, ráadásul mindkétszer a hosszabbításban. Góljai után körbetáncolta a szögletzászlót. Azóta világszerte ez az egyik legnépszerűbb ünneplése egy gólnak.

2. Marco Tardelli

A fáradhatatlan középpályás az 1982-es világbajnokság döntőjében, az NSZK ellen (3-1) szerezte az olaszok második, győztes találatát. Miután lövése nyomán a labda a kapuban kötött ki, Tardelli könnyezve, az ökleit rázva futott az olasz kispad felé, miközben megállás nélkül azt üvöltötte: gól!

3. Bebeto

A brazil támadó felesége három nappal a Hollandia elleni nyolcaddöntő előtt adott életet harmadik gyereküknek az 1994-es vb ideje alatt. Bebeto a meccsen a később továbbjutó – és világbajnoki címet szerző – Brazília második gólját jegyezte, majd az oldalvonalhoz futva babaringatást imitált. Társai közül Romário és Mazinho is csatlakozott hozzá, így megszületett minden idők egyik legemlékezetesebb gólöröme.

(Bebeto harmadik gyermeke, Mattheus is focizik, méghozzá a Flamengo utánpótlásában.)

4. Julius Aghahowa

A nigériai csatár 2002-ben, a Svédország elleni csoportmeccsen fejelt szépen a kapuba, majd utána egy látványos talajgyakorlatot bemutatva ünnepelt. Érdekesség, hogy Aghahowa gólja volt az egyetlen, amit az afrikai ország csapata szerzett azon a vb-n: Nigéria csoportutolsóként zárt.

5. Diego Maradona

Az „isteni” Diego nagyszerű formában várta az 1994-es világbajnokságot. Argentína első csoportmeccsén, a görögök ellen 4-0-ra megnyert találkozón egy szép akciót fejezett be góllal, majd a kamrába üvöltött. Nagyon úgy tűnt, hogy egy veszélyes Maradonát láthat majd a publikum, de csak két meccsen játszott az amerikai vb-n: a tiltólistán szereplő ephedrint találtak a szervezetében, így nem léphetett pályára a torna többi találkozóján.