Fél kézzel már a brazilok kezében a vb-trófea

Carlos Alberto Parreira szerint a közelgő világbajnokság egyik nagy esélyesének tartott brazil válogatott játékosai "fél kézzel már a kupát fogják".

A nemzeti együttes technikai koordinátora, aki Brazília csapatát 1994-ben vb-címig vezette, abból az alkalomból beszélt erről hétfőn, hogy az együttes tagjai a teresopolisi edzőtáborban megkezdték a felkészülésüket.

“Amit hat vagy hét világbajnokság alatt megtanultam, az az, hogy a legfontosabb pályán kívül nyerni, s ez egyáltalán nem könnyű. Az operatív és szervezési munkát, a tervezést, a szurkolókhoz fűződő viszonyt, a sajtókapcsolatot és a munkalégkört foglalja ez magában. Márpedig e területeken eddig sikeresek voltunk, így fél kézzel már a kupát fogjuk” – vélekedett a 71 éves szakember, aki ugyanakkor leszögezte: egyébként pedig nagyon jó a jelenlegi brazil csapat.


Fotó: Europress Fotóügynökség

“A mi középső védelmünk a legdrágább a világon, nemzetközi szinten elismert, tapasztalt futballistáink vannak, és idehaza játszunk – indokolta optimizmusát. – Favoritok vagyunk, de természetesen nem elég annak lenni ahhoz, hogy győzzünk. Hány favorit bukott már el?” – intette egyúttal óvatosságra a játékosokat.

Hozzátette, hogy a világbajnokságok történetének legeredményesebb válogatottjai közül csak az övék nem nyert eddig hazai környezetben, ezen szeretnének most változtatni.

“Egyet már elvesztettünk – utalt az 1950-es vb-re, melynek döntőjében a brazil válogatott a riói Maracana Stadionban 2-1-re kikapott az uruguayiaktól -, s nem akarunk egy második esetet.”


Fotó: Europress Fotóügynökség

Felidézte, hogy amikor annak idején beszélt Flavio Costával, az 50-es csapat szövetségi kapitányával, hihetetlen dolgok derültek ki, s “a pályán kívüli történésekre”, illetve “az öltözőben megjelent politikusokra” utalt.

Parreira beszélt arról is, hogy 2006-ban nyitott volt a társaság a szurkolók és a sajtó irányában, 2010-ben viszont teljesen el volt zárva a külvilágtól, most pedig egy köztes állapotot igyekeznek majd kialakítani, próbálják elkerülni a teljes nyitást, de a teljes bezárkózást is.

“Fontos, hogy az edzésekre nyugalomban és biztonságban kerüljön sor, ez utóbbi miatt nem jelenhet itt meg naponta ezer ember” – üzente a drukkereknek.

“Arra gondolunk, hogy sorshúzással tíz-tizenöt szurkolót engednénk be” – fűzte hozzá.
A brazil válogatott június 12-én a horvátok elleni nyitómérkőzésen mutatkozik be, majd a mexikóiakkal és a kameruniakkal mérkőzik a csoportszakasz során.