Focilázban ég a világ!

Már csak néhány nap választ el minket a 2014-ben május 24-én Lisszabonban megrendezésre kerülő Bajnokok Ligája-döntőtől, melyet az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értelmében idén a Benfica otthonában, az Estadio da Luz stadionban tartanak.

A portugáliai Lisszabon városában található stadion 2003-ban nyitotta meg kapuit egy barátságos mérkőzés kíséretein belül, melyet a Benfica és a Nacional de Montevideo csapata vívott. A több mint 65 ezer férőhelyével Európa 21. legnagyobb stadionja, melyet Damon Lavelle tervezett. Az építész kiemelt figyelmet fordított a stadionban uralkodó fényviszonyokra: tetejét polikarbonátból tervezte, amely lehetővé teszi, hogy a napsugarak bevilágítsák a területet, így az épület hű maradhatott 1954-es elődjének becenevéhez, a „Fény” stadionjához.

Lisszabon városa utoljára 1967-ben adott otthon Bajnokok Ligája, akkori nevén BEK-döntőnek, s a 2004-es görög sikert hozó Eb-finálé is itt került megrendezésre. A hazaiak legnagyobb bánatára sem a Porto, sem pedig a Benfica nem élte túl a csoportmeccseket, így elestek a lehetőségtől, hogy házigazdaként, saját közönségük előtt küzdjenek meg Európa legrangosabb eseményén a BL trófeáért, viszont a spanyoloknak duplán örülhetnek!

A döntő egyik részvevője a Real Madrid, akik már 9 BL döntőt nyertek, így az egyik legeredményesebb és legrutinosabb csapatnak számít – korábban 5 alkalommal a BEK-et (Bajnokcsapatok Európa-kupáját) is elhódították. A másik résztvevő a szintén spanyol Atlético Madrid, akik még nem foghatták kezükben a BEK vagy BL trófeát, így biztosak lehetünk abban, hogy utolsó erejükig küzdeni fognak azért, hogy honfitársaiktól elhódítsák, és a magasba emelhessék Európa legfényesebb trófeáját! A spanyol bajnokságban az Atletico mindképpen a Real előtt végez, így a blancók a BL döntőben vághatnak vissza a városi riválisnak.

2014. május 24-én a UPC Direct kínálatában megtalálható Sport 1 csatorna közvetíti a Bajnokok Ligája végső összecsapását.

Címkék: foci