A magyar utánpótlás volt a téma az MLSZ-ben

Dárdai Pál németországi tapasztalatait osztotta meg az egybegyűltekkel.

Hétfőn szakmai egyeztetést tartottak a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) edzőközpontjában, melynek legfőbb pontja a honi utánpótlás-képzés volt. Az előadókon kívül jelen volt több korábbi válogatott labdarúgók, akik edzősködésre adták a fejüket, így Fehér Csaba, Lisztes Krisztián, Lipcsei Péter, Pisont István, Mészöly Géza, Lőw Zsolt, Kovács Zoltán és Szabics Imre is. Az idősebb trénerek képviseletében a többi közt Garami József, Kovács Ferenc és Gellei Imre tette tiszteletét az MLSZ-székházban.

Azt követően, hogy Csányi Sándor, a szervezet elnöke megnyitotta a konferenciát Szalai László, az MLSZ Edzőképző Központjának igazgatója vette át a szót, aki a magyarországi utánpótlás-nevelés szakmai hátteréről, a képzések irányáról is szót ejtett.

„Az edzőknél kulcsfontosságú az egymás iránti kölcsönös tisztelet, a sikeres munkához pedig elengedhetetlen többek között a szakmai jártasság és a vezetéselmélet ismerete is” – mondta Szalai.


Fotó: MLSZ

Őt Dárdai Pál, 61-szeres válogatott labdarúgó követte a sorban, aki a Németországban szerzett tapasztalataiba avatta be a megjelenteket:

„Németországban a tudás átadása az utánpótlás-nevelés legfontosabb része. Nagy energiát fordítanak az iskolai futball támogatására. Az egység, az összhang, a rendszerben való gondolkozás elengedhetetlen része a sikeres munkának, ennek érdekében időszakos találkozókat tartanak a német utánpótlás-edzők.”

A harmadik előadást a témában a 2004-ben alapított Double PASS tartotta. A belga cég az utánpótláskorú sportolókat foglalkoztató egyesületek, akadémiák nemzetközi szintű elemzésére szakosodott, ezzel is segítve a tehetséggondozás hatékonyabbá tételét. A Double PASS tavaly májusban kezdett el az MLSZ-szel közösen dolgozni, a cég februárig 15 hazai utánpótlásképző műhelyben vizsgálja meg a labdarúgók képzését.

A Double PASS képviselője előadásában e vizsgálatok jelentőségéről, céljairól, módszertanáról és fázisairól beszélt. Szabó Tamás, aki a felmérések projektmenedzsereként beszédében kitért a követendő nemzetközi modellek és képzési programok bemutatására is, valamint a tehetségek fejlesztésének fontosságára, az innovatív minőségfejlesztésre, és szót ejtett az amatőr és a profi labdarúgás közötti átmenetek fontosságáról is.

Később az új futball-egészségügyi stratégiákról, valamint az utánpótlás bázisok tömegesítéséről is szó esett.

„Sajnos napjainkra eltűntek a grundok, ezért a labdarúgásban különösen nagy szerep hárul az iskolákra és óvodákra abban, hogy minél több tehetséges gyermek kerüljön ki ezekből az intézményekből” – mondta Kovács Szilveszter, a Grassroots program igazgatója.