Óriási a különbség a Hali és a Fradi közt – előbbi javára

A Haladás jétékosok szeptember óta nem kaptak prémiumot, mégis egységesek maradtak, és remek őszt produkáltak. A Fradisták nem.

Még a ferencvárosi edző, Ricardo Moniz menesztése előtt bő két héttel: írtuk gáz van a Fradinál. Ölözői megosztosságról lehett hallani. Ha tetszik, ha nem, mára világos, Akeem Adams szívinfarktusa mellett nagyrészt a szerződésben foglalt, de csúszásokkal érkező juttatások miatt alakult ki leginkább mindez.

A Fradi vezetősége ezt tagadta, de a csapat egyik legjobbja, a brazil Leonardo twitter posztján adott hangot ebbéli nemtetszésének, majd ezt persze gyorsan levette. Ugyanakkor információnk szerint a holland edző menesztése utáni egyenkénti vezető-játékos beszélgetésen is megjegyezte, akkor lesz itt újra jó forma, ha határidőre érkeznek a bérek…


Leonardo kétség kívül színt vitt a honi bajnokságba, olyat tud, amit hazai pályán nem nagyon látni
Fotó: MTI

A Szombathelyi Haladás labdarúgói mindeközben szeptember óta nem kaptak prémiumot – kottyantotta el őszintén a Nemzeti Sportban Tóth Miklós, a klub ügyvezetője.

Tudni kell, hogy a Videotont és a Fradit leszámítva a klubok többségénél, így a Halinál és a játékosok jövedelmének nagyobb részét adja az eredményességi prémium, követve az örökbecsű mondást: kis foci, kis pénz, “nagy” foci, nagy pénz.

A Fradihoz képest Halmosiéknál az öltözőben és a pályán is teljes az összhang, a csapat remek őszt zárt, senki sem fenyegetőzik sztrájkkal, nincsenek megmagyarázhatatlan vereségek – tán csak a kupakiesés és az utolsó Győr elleni zakó -, pontszegény sorozatok.

A Fradihoz képest a Halinál csak magyar játékosok kergetik a labdát. Mondhatni, ők szokva vannak a futballunk sajátos “hungarikumához”, miszerint a pénz többnyire olyan, mint a népmesei felütés: hol volt, hol nem volt…


Valószínüleg Halmosi Péternek akkor is pontosan fizették Angliában a bérét, amikor egy évig a lelátón csücsült
Fotó: MTI

A Halihoz képest a Fradi kezdőben rendre 7-8 tőlünk nyugatabbról érkezett idegenlégiós szaladgál. Ők ahhoz vannak szokva, hogy a mindenkori szerződésben foglaltak szerint gazdálkodik a vezetőség. Így olyan sem fordulhat elő, hogy a munkásember az elvégzett munka után nem kapja meg a jussát.

Címként ezért nyugodtan írhattuk volna azt is: mi a különbség az idegenlégiósok és a magyar játékosok közt?

A válasz egyszerű: a magyar játékos itthon játszik, mert egyrészt nincs más választása, másrész többségükbe mégiscsak szorult némi sportemberi tartás, csapatszellem, no és lokálpatriotizmus.

Az idegenlégiós meg érzelemmentes zsoldos. Fogja magát is odébbáll.