Nekimentek a fradisták az MLSZ elnökének

Nyílt levelet írtak a Ferencváros szurkolói csoportjai Csányi Sándornak, amelyben az új jegyvásárlási rendszert bírálják.

A Ferencváros labdarúgócsapatának szurkolói nehezményezik, hogy nehezebben juthatnak majd jegyhez egy idegenbeli bajnoki mérkőzésen, ezért levelet írtak Csányi Sándornak, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének. Mint ismeretes a belépő megvásárlásához több személyes adatot is meg kell adni.

A szimpatizánsok szerint a vidéki Fradi drukkerek számára így kisebb az esély, hogy a helyszínen lássák kedvenc csapatukat. Az új törvény ellen tüntetve, a szurkolók a szombati Pécs elleni idénynyitón az első félidőben a stadionon kívülről szurkolnak majd.

Bajnoki előzetesünket, melyből kiderül, miért lehet bajnok a Ferencváros, IDE kattintva olvashatod.

A nyílt levél

Csányi Sándor Elnök Úr részére

Nyílt levél

Tisztelt Elnök Úr!

Mint az bizonyára Ön számára is ismert, a kezdődő 2013/2014-es futballszezon idegenbeli találkozóira a szurkolók meccsbelépőhöz való hozzájutása jelentős mértékben megváltozott, megnehezedett.

Véleményünk szerint a mostani változások sem a 2011-ben elfogadott CIV. törvénynek(„Huligán törvény”), sem az MLSZ hatályos Biztonsági Szabályzatának valamint az adatvédelmi és adatkezelési törvényben foglaltaknak sem felelnek meg maradéktalanul. Továbbá az adott szabályzatok, rendeletek konkrét végrehajtásának lépései láthatólag nincsenek kidolgozva és egységesítve, így meglehetősen ad hoc alapú és szurkolói szempontból kiszámíthatatlan a jegyek értékesítésének folyamata, amely a szezon előrehaladtával vélelmezhetően egyre több és több problémát fog okozni,így ezekre mielőbb megnyugtató megoldást kellene találni.

Azt gondoljuk, hogy elvárható és a józan ész törvényeit követő, ha egy szurkoló kedvenc csapata mérkőzésére egy futballstadion pénztárában tud belépőt váltani, akár a meccset megelőző napokban fradistaként a Ferencvárosban vagy meccsnapon a vendéglátó klublétesítményénél. A jelen szabályozás pontosan ezt lehetetleníti el, értelmetlen és indokolatlan módon gátolva a magyar labdarúgás mellett még most is kitartók,szurkolni vágyók mérkőzésen való részvételét.

Mindemellett még az MLSZ saját maga által elfogadott és a klubokra nézve kötelező érvényű Biztonsági Szabályzatával is szembe megy, hiszen mint a 20. § azt részletezi, „a szervező sportszervezet köteles a mérkőzést megelőzően, 10 nappal a vendégszektorba szóló jegyeket (…) a vendégsportszervezet rendelkezésére bocsátani”, de ez a nyilvánvaló szabályozatlanság, technikai problémák miatt már a 2013.07.27-én megrendezendő PMFC Matias– Ferencváros mérkőzés előtt sem történt meg. Azonban ezek a problémák normális helyzetben aligha érinthetnék, befolyásolhatnák azok életét, akiknek ennek a játéknak, üzletnek szólnia kellene: a szurkolókét.

Úgy érezzük adatvédelmi szempontból is kifogásolható az a gondolatmenet, hogy a sportrendezvény szervezője egy általa tetszőlegesen jegyértékesítésre kiválasztott és az adott eseményre szerződéssel megbízott szervezetre bízza a személyes adatainkat.Teszik ezt akkor, amikor a Ferencváros már évek óta bevezette a szurkolói kártyát, amely minden most külön, ellenőrizetlen formában kért és tárolt adatot tartalmaz, így kényszerítve bele a szurkolókat a már így is felesleges adatgyűjtések után újabb megkérdőjelezhető és a jegyértékesítést szükségtelenül bonyolító helyzetekbe.

Szinte kizárólag a Ferencvárosnál jelentkező probléma,hogy ezzel a jegyértékesítési rendszerrel kizárják a meccsekről a más kluboknál nagyobb mértékben nem, a Fradinál viszont komoly létszámban jelen lévő vidéki vagy éppen határon túli szurkolói bázist. Azokat az embereket, akik csak akkor tudnak eljutni a mérkőzésekre, a fradizmus átélt élményével gazdagodni, ha a lakóhelyük közelében játszik csapatunk. Nekik nem valós opció a budapesti vagy éppen az adott rendező egyesület által kijelölt egyéb belépő árusító hely a meccs előtti napokban, ők a helyszínen megvásárolt sör, tökmag, sál mellé kívánják a jegyüket is megváltani. Nem azért mert notórius rendbontók, törvény alól kibújni kívánó bűnözők, hanem mert erre van lehetőségük, ez a több évtizedes magyarországi társadalmi beágyazódás, amelynek megszüntetésére semmilyen szükséges és értelmes indok nem hozható fel. Szabályozott keretek közé illeszteni – megfelelői szurkolói egyeztetés után -, természetesen lehet, de végleg felszámolni azt, az semmiképpen sem elfogadható.

Jelen körülmények hatására a Ferencváros szurkolói csoportjai a helyzet tarthatatlanságára felhívva az MLSZ, a sporteseményt szervezők és a közvélemény figyelmét, demonstratív módon a PMFC – Ferencváros mérkőzés első félidejében a stadionon kívülről buzdítják kedvenceiket. Miután akciónk hangsúlyozottan nem a labdarúgó csapat ellenszól, hanem az alapvetően elhibázott, mesterséges, sporttól idegenszabályozásnak, így az eddigi gyakorlatnak megfelelően megpróbálunk a helyszínen belépőt váltani – a csapat érdekében ez alkalommal elfogadva a szerintünk rossz és jogsértő gyakorlatot is –, és a 2. félidőben már a kapu mögött állva szurkolni a Fradinak, de sajnos a kialakult helyzetben igencsak kérdéses ennek megvalósítása.

Tisztelettel kérjük az Elnök Urat, hogy tegye lehetővé a mielőbbi személyes egyeztetések lehetőségét és intézkedjen arról, hogy azok lezárásáig a vendég jegyek árusításához kapcsolódó szabályozást, a fentebb felsorolt anomáliák miatt függessze fel.

A Ferencváros szurkolói szervezetei, csoportjai nevében üdvözlettel:

Budapest, 2013.07.26.

Hamberger Ádám – Green Monsters
Vértessy Krisztián – 16-os szektor
Magyar Balázs – Erkölcs, Erő, Egyetértés Mozgalom