Az EU tájékozódni akar a foci és az állami pénzek kapcsolatáról

Az Európai Bizottság közelebbről meg nem nevezett forrásból információkat kapott arról, hogy több európai ország több fociklubja is tiltott állami támogatásban részesülhetett.

A bruxinfo.hu információi szerint a Real Madrid egyike azoknak az európai focikluboknak, amelyek a gyanú szerint tiltott állami támogatásban részesülhettek. A Bizottság egyelőre csak tájékozódik az ügyben.

„A Real Madrid is az érintettek közé tartozik” – erősítette meg a lapértesülést Antoine Colombani, a testület illetékes szóvivője, aki ugyanakkor nem kívánt elárulni további neveket. Annyit azonban elmondott, hogy a bejelentés több ország, több klubját érinti, de egyelőre nem született döntés a hivatalos vizsgálat elindításáról. Hogy ez a hír mennyiben érinti – ha egyáltalán – a magyar labdarúgás finanszírozását azt egyelőre nem lehet tudni.

Tény, országunkban nem beszélhetünk piaci alapú labdarúgásról, de nyilván sportfinanszírozásról sem. A pályák – az egyetlen ETO Park kivételével -, a sportcsarnokok állami vagy önkormányzati kézben vannak. A klubok költségvetésének kiszámíthatóbb része önkormányzati támogatáson, ergo adóforinton alapul.

A csapatsportoknak nyújtott TAO (Társasági Adó) kedvezményről – ami ma már a csapatjátékokon kívül az egyéni sportágaknak is mentőövet, leheletnyi pozitív elmozdulást jelentett az elmúlt évtízedek alulfinanszírozásához képest -, a Magyar Televízió Zrt. színrelépéséről – az árfelhajtásról az MLSZ Liga által birtokolt közvetítési jogok megvételében – már nem is beszélve.

Tény az is, ha mindezek nem lennének, manapság nem beszélhetnénk veszprémi, győri kézilabda, Videoton EL vagy éppen olimpiai stb. sikerről, összességében magyar sportról.