Rohadtul megéri profi bírónak lenni

Dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a csütörtöki Magyar Posta székházban tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2013/14-es labdarúgó-bajnokságtól a szövetség nyolc hivatásos játékvezetőt kíván alkalmazni. Hogy kik lesznek ők, és milyen díjazással számolhatnak, az még nem dőlt el. Megpróbáltuk kiszámolni.

A jelenlegi játékvezetői keretben hat FIFA-kerettag bíró van, logikusan ők jöhetnének szóba profiként. Andó-Szabó Sándor, Bognár Tamás, Fábián Mihály, Kassai Viktor, Németh Ádám és Vad II István mellett még esetleg Iványi Zoltán, Solymosi Péter vagy Becséri Dániel üti meg az átlagosnál jobb szintet. Tény ugyanakkor, az elmúlt hetekben-hónapokban a magyar játékvezetést ért kritikalavinában szinte mindannyian voltak már főszereplők.

Az első osztályban bíráskodó játékvezetők a 2012/13-as bajnokság díjtáblázata alapján 80 000 forint + áfa honoráriumra jogosultak, míg NB2, Liga- és Magyar Kupa-meccsekért 40 000 forint + áfát számlázhatnak ki – vállalkozóként. A hazai bajnoki rendszerben 7és fél, 8 hónapot vezet egy játékvezető. Csak havi 3-4 mérkőzéssel számolva ez cirka 30 mérkőzés évente, azaz 2,4 millió forint. Ehhez még hozzá kell venni a 110 ezer forintos rendelkezésre állási díjat is, ami évi 1,32 millió forint.

Hozzá kell tenni, mindegyik sporinak polgári hivatása is van, kvázi dolgozik jelenleg bíráskodás mellett. Így ezt a jövedelmet is ki kellene váltania az MLSZ-nek, ami egy teljesen átlagos, 400 ezer forintos bruttó (kb. 250 nettó) bérrel számolva további 4,8 millió forintot tesz ki évente.

Így ahhoz, hogy bármelyik játékvezető elgondolkozzon a hivatásos státuszon, a Sport24 számítása szerint legalább 7-800 ezer forintos nettó jövedelmet kell, hogy felajánljon az MLSZ.

Kérdés, ettől mennyire lesz jobb a bíráskodás, hiszen kettőn áll a vásár: a játékosoknak és edzőknek is partnereknek kell lenniük abban, hogy a játékkal foglalkozzanak, és ne egymás „faragásával”, illetve a taktika se a „ha kell, törd el a lábát” elven szerveződjön…

A nemzetközi porond az igazi nagy pénz

A hat FIFA-kerettag bíró közül Kassai, Vad II. rendszeres résztvevője a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörében is bíráskodó keretnek, és a többiek is rendszeresen kapnak BL-, EL-selejtezőt, vagy korosztályos nemzetközi tornákon feladatot. Egy-egy ilyen, ún. elitkategóriás mérkőzésért jelenleg az UEFA 4800 eurót (1 344 ezer forint) fizet meccsenként, kiegészítve ezt 200 euró napidíjjal (három napra 600 euró, ami további 168 ezer forint) és 200 euró egyéb költségtérítéssel (56 ezer forint).

Ez több, mint 1,5 millió forint jövedelem meccsenként.

A magánemberként nyomdaipari értékesítőként tevékenykedő Kassai játékvezető a 2012-es évben eddig 10 kiemelt nemzetközi mérkőzést vezetett.

Vad II István, aki vállalkozó, csak hármat.