Gálázott az Atletico, kikapott a Bilbao

Az Atletico Madrid 4-2-re legyőzte a Valenciát, míg az Athletic Bilbao 2-1-es vereséget szenvedett a Sporting otthonában, az Európa Liga elődöntőjében.

A spanyol házi rangadón az Atletico Madrid egy jó iramú, pörgős meccset játszott a Valenciával.

A Matracosok már a 18. percben betaláltak, egy komoly védelmi hiba után: Arda Turan vitte le az alapvonalig a labdát, és a védők megálltak, mivel azt hitték, a török légiós kivezette a játékszert. A spori sípja azonban néma maradt, a centerezés pedig Falcao fejét találta meg (1-0).

Az egyenlítésért küzdő Valencia még az első félidőben egalizálni tudott: egy szöglet után Rami csúsztatott a labdába, és a röviden érkező Jonasnak nem volt más dolga, mint egy méterről a gólvonal mögé passzolni a játékszert (1-1).

A szünetben felpörögtek a madridiak, ugyanis négy percnyit fociztak a csapatok, máris gólt ünnepelhetett a Vicente Calderon közönsége: Diego passzából Miranda volt eredményes (2-1). A Valencia számára ismét adott volt a feladat, egalizálni minél hamarabb. Viszont a vendéggól helyett egy újabb hazai következett: Adrian is bevette Diego Alves kapuját (3-1). A második játékrészben az egyre növekvő madridi nyomás miatt a Valencia örülhetett, hogy csak két gól a különbség. Nos, ez nem jött be, a 78. percben Falcao 17 méterről óriási bombagólt ragasztott a ficakba.

Már mindenki elkönyvelte a kiütéses hazai győzelmet, amikor a 92. percben egy szöglet után Ricardo Costa fejese még kozmetikázott az eredményen, így nem lefutott a párharc. Azonban ha a visszavágón is ilyen eredményes és attraktív játékkal rukkol elő a fővárosi csapat, nem kétséges ki jut a döntőbe.

Kijelenthetjük, az idei EL-szezon meglepetéscsapata, az Athletic Bilbao Portugáliába utazott, a Sportinghoz. Az első félidő gólnélkülisége után Aurtenetxe az 54. percben vezetést szerzett a baszkoknak, de nem sokáig tartott ki az előnyük, ugyanis Insua fejese egyenlítést, sőt, a 80. percben Capel találata már a vezetést jelentette a lisszaboniak számára. A lefújás pillanatában kiderült, nemcsak a vezetést, de a győzelmet is megszerezték a zöld-fehérek Capel révén, így komoly izgalmakra számíthatunk a visszavágón.

Az Atletico-Valencia meccs összefoglalója:

A Sporting győzelme képekben:

Eredmények – Európa Liga, elődöntő, 1. mérkőzés
Atletico Madrid – Valencia 4-2 (1-1)
Gólszerzők: Falcao (18., 78.), Miranda (49.), Adrian (54.), illetve Jonas (45+3.), Ricardo Costa (92.)

Sporting Lisszabon – Athletic Bilbao 2-1 (0-0)
Gólszerzők: Insua (76.), Capel (80.), illetve Aurtenetxe (54.)