Spanyolok uralják Európát

A BL és az EL negyeddöntőinek majd egyharmadát spanyol csapatok adják. Minden esély adott arra, hogy az elődöntőkben is öt ibériai egylet legyen.

Három spanyol, két német, egy-egy holland, portugál és ukrán csapat. Ők alkotják az Európa Liga negyeddöntőjének nyolcasát. A BL-ben ott a Barca és a Real, így kijelenthető, hogy a két sorozat alapján Európa legjobb 16 csapatának majd egyharmada spanyol. A két tpliga negyeddöntőinek első felvonását követően meglehet mind az öten ott lesznek az elődöntőben is.

Nézzük az EL-t, ahol a spanyol dominancia a csütörtöki első mérkőzések után első olvasatra is szembetűnő, hiszen a hármasból, az Athletic Bilbao és a Atlético Madrid is örülhetett. Ha figyelembe vesszük, hogy a három ibériai egylet közül kettő is idegenben kezdett és a Valenciai is csak minimális 2-1-es vereséget szenvedett, még inkább.

FC Schalke 04 (német)-Athletic Bilbao (spanyol) 2-4 (1-1)
A Veltins Arénában hat gólt rúgtak spanyol játékosok. Marcelo Bielsa tanítványai pazar mérkőzésen 2-1-es hátrányból darálták be a Schalkét (2-4) úgy, hogy a német csapat két gólját is spanyol, a Real egykori ikonja Raul lőtte. A baszkok annak ellenére nem takarékoskodtak erejükkel, hogy a mérkőzést követően két nappal, szombaton a Barcelonával meccselnek a bajnokságban. Győzelmükhöz az is kellett, hogy a Schalke mindkét kapusa – Hildebrandot sérülés miatt lecserélték – hatalmasat hibázzon.



Atlético Madrid (spanyol)-Hannover 96 (német) 2-1 (1-1)
Az Atlético Madrid a kezdő sípszót követően azonnal kapujához szögezte a Hannovert. A fölény már a 9. percben gólt eredményezett, aztán ki tudja miért visszavett a tempóból a Madrid. Támadtak ugyan, de a két csapat játéka közti különbség és a vezetés tudatában tán alább hagyott a koncentráció, mert a helyzetek kimaradtak a futball pedig ahogy szokott, a 38. percben büntetett. A Hannover Diouf révén az első valamirevaló helyzetéből mattolta Courtois kapust. Szünet után újra feljebb kapcsolt az Atlético, de a szervezetten és lelkesen védekező németek rendre hárítani tudtak, mígnem a rendes játékidő vége előtt 1 perccel Savio kilőtte a bal felsőt.

AZ Alkmaar (holland)-Valencia (spanyol) 2-1 (1-0)
Hollandiában az AZ megszeppenve kezdet a mérkőzés a Valencia ellen. Eleinte erősen keresték a labdát, míg a spanyolok higgadtan, de gólképtelenül passzolgattak. Aztán a holland csapat szép lassan feloldódott, kiegyenlítetté tette a küzdelmet és az első félidő hosszabbításában egy szögletet követően az ausztrál Brett Holman emelt a kapuba. Fordulást követően a spanyolok gyorsan kiegyenlítettek. Az 51. percben Mehmet Topal 12-13 méterről fejelt a kapuba. Ettől a Valencia megint megnyugodott, úgy látszik nekik a döntetlen megfelelő lett volna. Kiengedtek vagy elfáradtak, ki tudja, de az biztos, hogy az ausztrál Holman elszaladt a bal szélen, remekül centerezett, Martens – köszönte szépen – a védők között kilépve megszerezte csapatának a győzelmet.

Sporting Lisboa (portugál)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 2-1 (0-0)
Az egyetlen nem spanyol érdekeltségű mérkőzésen a portugál Sporting az ukrán Metaliszt Harkivot látta vendégül. A lisszaboni csapat az előző körben a Manchester City gázol keresztül és az angolveréstől megnőtt önbizalommal elég egyértelműen uralták a meccset. Amikor már mindenki elkönyvelte a sima 2-0-as győzelmet a 91 percben Rui Patricio a tizenhatoson belül szabálytalankodott Deviccsel. A büntetőt Cleiton Xavier értékesítette, így a végén az ukrán csapat – amúgy csak a kapus volt ukrán, előtte hat argentin, két brazil, egy-egy szerb és szenegáli szaladgált… – örülhetett.

 

Eredmények -Európa Liga, negyeddöntő, első mérkőzések
AZ Alkmaar (holland)-Valencia (spanyol) 2-1 (1-0)
Gólszerzők:Holman (45+1.), Martens (79.), illetve Topal (51.)

FC Schalke 04 (német)-Athletic Bilbao (spanyol) 2-4 (1-1)
Gólszerzők: Raúl (22., 60.), illetve Llorente (20., 73.), De Marcos (81.), Muniain (92.)

Sporting Lisboa (portugál)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 2-1 (0-0)
Gólszerzők: Izmajlov (51.), Insua (64.), illetve Xavier (90., 11-esből)

Atlético Madrid (spanyol)-Hannover 96 (német) 2-1 (1-1)
Gólszerzők: Falcao (9.), Salvio (89.), illetve Diouf (38.)