Döntetlennel búcsúztunk az Eb-selejtezőtől

A magyar labdarúgó-válogatott 0-0-t játszott az ezúttal veszélyes finnek ellen az Eb-selejtező zárómeccsén a Puskás Stadionban.

A svédek múlt pénteki, Finnország elleni idegenbeli sikerével eldőlt, hogy a magyar-finn és a svéd-holland meccs végeredményétől függetlenül az E csoport győztese, Hollandia mellett Ibrahimovicék jutnak tovább.

A magyar válogatott évtizedek óta nem látott selejtezős teljesítménye Eb-szereplést nem, de örömet annál többet hozott, gondoljunk csak a finnek elleni sikerre Helsinkiben, vagy a svédek budapesti eltángálására.

Egervári Sándor csapatának az utolsó, finnek elleni budapesti mérkőzésén a cél természetesen a győzelem volt, illetve a Puskás Ferenc Stadion dugig megtöltő szurkolók méltó kiszolgálása, és a 21 pont elérése.

ÖSSZEFOGLALÓ:

Az első félidőben fölényben játszott a magyar csapat, Koman remekül osztogatott.Több lehetőségünk akadt, főleg Priskin lábában volt benne a gól – sajnos benne is maradt.

A fordulás után a finnek alaposan megszorongatták a mieinket, a csapkodó játékban mindkét csapat győzhetett volna, végül megúsztuk gól nélkül, de mi sem találtunk be.

Svédország 3-2-re győzött Hollandia ellen, és legjobb másodikként egyenes ágon kijutott a 2012-es kontinensviadalra.

Egervári Sándor a lefújás után nem tudta megdicsérni csapatát, kénytelen volt a finneket méltatni:

Nem a hiányzókon múlt a győzelem, a pályán lévőknek kellett volna megoldani a feladatot. A finnek jól játszottak, és néha erősebbnek bizonyultak nálunk.– mondta a szövetségi kapitány.

Csányi Sándor MLSZ-elnök kicsit vidámabb hangot ütött meg:

“Megérdemelték volna a győzelmet a szurkolók, de a döntetlennek is örülnünk kell, a válogatott várakozáson felül teljesített a slejtezősorozatban. Ez a csapat jó alapot ad a vb-selejtezőkre,és bár nehéz a csoportunk, nem vagyunk esélytelenek.” – nyilatkozta a magyar labdarúgás első embere.

Mixu Paatelainen, a finnek szövetségi kapitánya szerint a szünet előtt védekezésben jobbak voltak a magyaroknál, fordulás után pedig kikapcsolták a mieink passz-játékát, de nem tudták kihasználni a helyzeteiket.

Eredmnyek – Eb-selejtező, E csoport
Magyarország – Finnország 0-0
Puskás Ferenc Stadion, Vezette: Alberto Undiano Mallenco
Magyarország: Király – Varga József, Korcsmár, Juhász, Vanczák – Koman, Elek, Sándor György (Dzsudzsák, 59.), Hajnal (Stieber, 88.) – Szabics, Priskin (Vadócz, 59.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Finnország: Fredrikson – Raitala, Moisander, Toivio, Arkivuo (Lampi, 55.) – Sparv, Väyrynen – Ring, R. Eremenko, Hämäläinen (Pukki, 88.) – Forssell (Furuholm, 67.). Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
Sárga lap: Moisander (81.)
Svédország-Hollandia 3-2 (1-1)
Stockholm, Rasunda Stadion, V.: Cakir

Gólszerzők: Källström (14.), S. Larsson (52. – 11-esből), Toivonen (53.), ill. Huntelaar (24.), Kuyt (50.)
Moldova-San Marino 4-0 (1-0)
Kisinyov, V.: Reinert
Gólszerzők: Zmeu (30.), Bacciocchi (63. – öngól), Suvorov (66.), Andronic (87.)
Az E csoport végeredménye:

1. Hollandia 10 9 – 1 37–8 +29 27 pont

2. Svédország 10 8 – 2 31–11 +20  24 pont

3. Magyarország  10 6 1 3 22–14 +8  19 pont

4. Finnország 10 3 1 6 16–16 0 10 pont

5. Moldova 10 3 – 7 12–16 –4  9 pont

6. San Marino 10 – – 10 0–53 –53  0 pont

 

Élő szöveges közvetítésünket az alábbiakban olvashatják.

A meccs után (Dobos Sándor)
Dzsúúú-dzsák, Dzsúúú-dzsák – köszöntötte az Anzsi Mahacskala játékosát a magyar közönség a második félidő elején, amikor Vadócz Krisztián mellett Egervári Sándor a pályára küldte őt.
A jelenlegi legmagasabban jegyzett magyar labdarúgó első mozdulataival már jelezte is amit eddig is sejtettünk: sok mindent tud erről a játékról. Keresték is a többiek a szélsőt, akinek beadásai általában veszélyesek is voltak.

A 69. percben hirtelen – de csak egy pár másodpercre – más irányt vett a szurkolók hangulata és hozzáállása, ugyanis ébresztőt fújt a 25 ezer néző egy jelentékeny része. Alig fogták fel a fiúk a pályán, hogy megdorgálták őket, amikor már Hajrá, magyarok! hallatszott a Puskás Stadion lelátóiról.

Király Gábor a 77. percben sokak kedvencévé vált, ugyanis ziccerben védett. Kétszer is. Nem csoda, hogy a finn közönség is vérszemet kapott, na meg Király, aki a meccs utolsó tíz percében kiérdemelte a találkozó MVP-je címet.

Az utolsó percre fordulva füttyök itt, füttyök ott – kesernyés lesz a szánk íze? Valamelyest az lett. A nagy többségben biztos, mert elég éles volt a füttyszó a levonuláskor – egészen addig, amíg Király Gáborék megköszönték a szurkolást.

Jövöre jöhetnek világbajnoki selejtezők, azon belül a hollandok, a törökök, a románok, az észtek (a szerbek vereségével Eb-pótselejtezős a balti állam!) és az andorraiak. Hogy hol, azt még nem tudni, hiszen a Puskás Ferenc Stadion könnyen lehet, hogy elbúcsúzott a sporteseményektől.

93. PERC: VÉGE a mérkőzésnek, a félperces füttyszó a finnek elleni 0-0-ás döntetlennek szól, a vastaps az Eb-selejtezősorozatban mutatott magyar teljesítménynek. A magyar válogatott a 3. helyen zárt az E csoportban.

92. PERC: Majdnem megint bejött! Dzsudzsák emelte a finn kapu előtti tömegbe, a Vanczák előtt elszálló
labdát lefülelte a finn kapus, a kontra végállomása megint Király.

90. PERC: A hosszabbításban mindig mi lövünk gólt a finnek ellen…

CSERE 88’
Hämäläinen-Pukki, Hajnal-Stieber csere


86. PERC:
A középpálya mindkét oldalon átjáróház, itt is, ott is elpuskázott lehetőségek.

SÁRGA LAP 81’
Moisander alaposan rászolgált


81. PERC:
Elek vágázott keresztül a középpályán, Moisander brutális módon állította meg. Az ellentámadás végén megint csak Királyon múlt a döntetlen…

79. PERC: Väyrynen közeli lövését fogja király, majd újra a magyar kapus menti meg a csapatot a góltól. Kezd múlni a közönség türelme.

76. PERC: Szabics! Majdnem… A Sturm csatára helyzetbe hozta magát, de kimaradt a közeli helyzet.

73. PERC: Kicsit kezd görcsössé válni a csapat, Sparv a finnek legnagyobb lehetőségét hagyta kihasználatlanul, hála Király Gábornak.

CSERE 67’
Forssellt Furuholm váltja a vendégeknél.


Északon folytatódik a gólpárbaj, egyórányi játék után 3-2-re vezetnek a svédek, de most már ezen nem kell idegeskednünk.

60. PERC: Finn pánik, Dzsudzsák indult meg, a baloldalon a szokásos módon, most jobban védekeztek ellene, mint Helsinkiben.

CSERE 59’
Sándor György le, Dzsudzsák be,ováció a lelátón. Priskint helyett Vadócz a pályán.


58. PERC:
Dzsudzsák készül a beállásra, közben Korcsmár fejel fölé.

CSERE 55’
Arkivuo helyett Lampi a vendégeknél.


48. PERC:
A szurkolók egyikét kiemelték a tömegből, de aztán már mindenki újra a pályára figyel.

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Mi folytatjuk a mérkőzést.

 

Hangulatjelentés – a szünetben
Ennyire lelkes szurkolást régen láttunk a Puskás Ferenc Stadionban. Talán még a Svédország elleni mérkőzés alkalmával sem volt ilyen hálás a közönség.

Minden megszerzett, visszaszerzett labda, kiharcolt szabálytalanság vagy szöglet után tapsot kap a magyar csapat, amely nagy fölényben játszik.
Persze szurkolás és szurkolás között is van különbség. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a B-közép bizony a környező országok szidalmazására is fordított – nem kevés időt. A “Lesz még Erdély Magyarországé” rigmus mellett a “Ki nem ugrál büdös román!” nóta következett, amelyre a többi szektorból is érkezett bátorítás és “ütemes mozgás”.

Hogy Jan Slota milyen jelzőt kapott a B-középtől, azt inkább nem idéznénk. A finn drukkerek is ugrálnak, ők feltehetően jókedvükben, elvégre a magyar válogatott ellen a szünetben döntetlenre állni és olykor hősiesen védekezni, számukra mindenképp elismerés. Egervári Sándor ritkán pattant fel a kispárnás kispadról, a finn kapitány ugyanakkor többször is az oldalvonal mellett ordibált az övéi felé.
Reméljük, ez a későbbiekben sem lesz másként, mert mindez azt jelenti, jó úton haladunk higgadt, megfontolt játékunk mentén a három pont felé.


45. PERC: Vége az első, 0-0-ás döntetlent hozó félidőnek, a jelentős magyar fölény eddig helyzetekben mutatkozott csak meg, szünet után jöhetnek a gólok!

Stockholmban közben potyognak a gólok, a 25. percben Svédország-Hollandia 1-1.

40. PERC: Forssell Varga és Korcsmár között próbált gólt rúgni, végül Vargát könyökölte le.

38. PERC: Húha! Most már két helyzet/perc a magyar mérleg, nincs is idő felsorolni…

35. PERC: Érik a magyar gól, Koman sokadik átadása után Priskin centikkel durrantott mellé.

27. PERC: A mieink várják a lehetőséget, eddig még nem jött el.

20. PERC: Elek-Koman összjáték után a vendégkapus összecsúszott Priskinnel, de gyorsan meggyógyul.

18. PERC: Varga ívelése után Koman elől öklözött Fredrikson.

15 PERC: Távoli finn lövés, Király fogja.

12. PERC: Sándor György félpályáról emelt kapura, hogy a finn kapus ne érezze jól magát.

10. PERC: A gólpassz-felelős Koman Vladimir ugratta ki Priskint, a lövést kitolta Fredrikson.

8. PERC: A szurkolók nem spórolnak a hangerővel, a 200 finn vendégdrukker okosan nem kezd hangpárbajba.

5. PERC: Baráti tempóban kezdődött a játék, Vanczák és Hämäläinen összefejelése okozott némi izgalmat.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
A finnek kezdték a mérkőzést.

 

Hangulatjelentés – a meccs előtt
Ha a Stadion Söröző előtt mérsékelt a láz, a magyar labdarúgó-válogatott aktuális mérkőzése iránti érdeklődés is mérsékelt.
Tökéletes mérőeszköz a népszerű vendéglátóhelyiség a nemzeti csapat meccsei előtt.
Bő egy órával a magyar-finn találkozó előtt azért 100-150 szurkoló most is a kocsma előtt várakozott, de korántsem olyan hangosan tette mindezt, mint mondjuk a svédek elleni összecsapás előtt.
Egy sörösüveget tartó fiatalember persze szükségét látta annak, hogy kiálljon a Dózsa György út kellős közepére és emelje a sofőrök adrenalinszintjét.
Ekkor már a magyar válogatott a Puskás Ferenc Stadionban volt, hiszen a mieinket szállító Orangeways autóbusz 18 óra 26 perckor haladt át a Kodály köröndön, rendőri felvezetés mellett.
A stadion felé közeledve finn drukkerekkel is találkozunk, ők nem hangosak, ellenben stílszerűen “finlandiás” üveggel felszereltek, és némelyikük illatozik is, ha az ismert szagokat illatnak lehet nevezni.
Negyedórával a találkozó előtt a sorok írója is elfoglalja helyét a sajtósoknak fenntartott padoknál, és azt tapasztalja, még akadnak üres pozíciók a lelátón. Itt nem a már nem használt felső karéjokra gondolunk.
Az is igaz viszont, hogy a hírek szerint a jegyüzérek is készenlétben állnak a Stefánia, az Istvánmezei, az Ifjúság és a Dózsa György út környékén. A játékosok bemutatásakor viszont már nagy a lelkesedés (Dzsudzsák Balázs kapja a legnagyobb “hangzavart”), hiába tehát a tét nélküliség, a magyar csapat maga mellé állította a szurkolókat. Ilyen értelemben mindenképpen hasznos volt ez a selejtezősorozat.