Négy év börtönbüntetést kapott az olimpikon kerékpárost halálra gázoló kamionsofőr

A pekingi olimpián ezüstérmet szerző bringás 51 éves korában halt meg, miután elgázolta egy kamionsofőr. A bíróság börtönbüntetést szabott ki rá.

Négy év börtönbüntetést kapott az a 64 éves férfi, aki novemberben halálra gázolta Davide Rebellint, az olaszok visszavonult országúti kerékpárosát.

A kamionsofőr 2022 novemberében ütötte el Montebello Vicentino közelében a korábbi kiváló versenyzőt, ráadásul segítségnyújtás nélkül tovább is hajtott. Beszámolók szerint Rebellin azonnal belehalt a sérüléseibe. A spfőr ellene elfogatóparancsot adtak ki és miután Németországban letartóztatták, kiadták az olaszoknak,

Vicenza város bírósága négy év szabadságvesztést szabott ki halálos közúti baleset okozásáért és segítségnyújtás elmulasztásáért.

Rebellin a 2008-as, pekingi olimpián ezüstérmet szerzett a mezőnyversenyben, ám később eritropoetin (EPO) használata miatt fennakadt a doppingvizsgálaton, így megfosztották ötkarikás medáljától. Az olasz bringást korosztálya egyik legjobb egynapos versenyzőjének tartották, számos versenyt megnyert, a körversenyek közül 2001-ben a Tirrén-Adrián, hét évvel később pedig a Páris-Nizzán lett első helyezett. Háromhetesek közül 1996-ban szerepelt a legjobban: a Giro d’Italián hatodikként, a Vuelta a Espanán hetedikként végzett összetettben.