Párizs 2024: Imane Khelif miatt ezúttal a WBO adott ki közleményt

A Boksz Világszervezet (WBO) hamisnak nevezi azokat az állításokat, amely az interneten terjengenek a Párizsban aranyérmet nyerő algériai bokszolónő és a szervezettel kapcsolatban.

Nemrég az interneten elterjedt a hír, hogy az olimpia legvitatottabb aranyérmét nyerő Imane Khelifet eltiltotta Boksz Világszervezet (WBO), és egyúttal nem ismeri el algériai ökölvívónő párizsi győzelmét.

Nos, a WBO reakcióként sajtóközleményt adott ki, amelyben mindezt cáfolja, egyben visszautasítja, hamisnak nevezi az ilyen állításokat – számolt be az olimpiai hírekre szakosodott insidethegames.biz.

A pletykák azután jelentek meg, hogy egy online sportblog azt állította, hogy Khelif életre szóló eltiltást kapott, ami gyorsan elterjedt a közösségi médiában. Gustavo Olivieri azonban közleményében tisztázta, hogy a szervezet „nem tesztelte, és nem is tiltotta el” Khelifet. A WBO jogi tanácsadója hangsúlyozva, hogy „bármely állítás, amely ennek ellenkezőjét állítja, nyilvánvalóan hamis és rossz szándékú”.

Mivel Khelif amatőr ökölvívó, a WBO-nak semmiféle jogosultsága nincs az algériai bokszolónő olimpiai érmének megítélésével, el- vagy el nem ismerésével kapcsolatban.

A 25 éves Khelif a női félnehézsúlyú ökölvívók aranyérmét szerezte meg a párizsi olimpián, egy évvel azután, hogy 2023-ban kizárták az amatőr világbajnokságról, mert állítólag nem teljesítette a nemi alkalmassági teszteket. A negyeddöntőben pont a magyar Hámori Lucát győzte le, és a meccs itthon is óriási vitát kavart

A 2023-as amatőr világbajnokságot a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) bonyolította le, amelynek vezetője az orosz Umar Kremlev, amely évek óta hadban áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB). A NOB nem ismeri el a szervezetet, elvette a a sportágat irányító státuszát, ezért a párizsi olimpiát sem az IBA, hanem a NOB szervezte meg saját hatáskörben.

Kapcsolódó
Kele János: Iman Helif ügye a bizonyíték arra, hogy a sportot is bekebelezte a globális hisztériaipar
Az Iman Helif-ügyön mindenki veszített, de a legnagyobbat a társadalom, amely képtelen volt megfékezni a globális hisztériaipar újabb területfoglalását.