„Legalább 30-40 évet kellett volna kapnia” – értetlenül állnak a beteges és undorító sakkmester csekély eltiltása előtt

Andrejs Strebkovs kiskorúaknak is küldött obszcén leveleket és használt óvszereket.

Egy hónapja robbant a bomba, amikor a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) ötéves eltiltással sújtotta Andrejs Strebkovs lett nemzetközi mestert, aki szexuális zaklatás miatt függesztettek fel.

A 43 éves sportolót a lettországi székhelyű független orosz hírmagazin, a Meduza oknyomozó riportja buktatta le, ebből derült ki, hogy több mint tíz éven keresztül küldött obszcén leveleket fiatal, több esetben kiskorú, főleg orosz női sakkozóknak. A vizsgálat szerint legalább 15 játékos kapott olykor használt óvszereket is tartalmazó borítékokat, közülük öten 18 év alattiak voltak.

Egyikük, Anna Cramling Bellón jelenleg a budapesti sakkolimpián Svédország színeiben versenyez, édesanyjával és három csapattársával együtt, míg édesapja, Juan Manuel Bellón Lopez spanyol nagymester, a női csapat kapitánya.

A 22 éves lány a Sjakksnakk nevű podcastban reagált először a korábban történtekre, noha Strebkovs nevét egyszer sem ejtette ki.

Ez undorító, ez őrület

A legrosszabb az volt, hogy a levelek küldésekor másnak adta ki magát. Kinyitottam a borítékot, mert azt hittem, hogy egy barátomtól jött Beteges dolog volt, teljesen elborzadtam, és nem tudtam, miért kapom ezt” – mondta Cramling Bellón.

A FIDE szerint Strebkovs több mint tíz éven keresztül többször zaklatta a játékosokat obszcén levelekkel, ezek után jött az ötéves eltiltás. Ezt azonban Cramling Bellón nagyon kevesellte.

Az öt túl kevés, legalább 30-40 évet kellett volna kapnia

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Pornográf képeket, használt óvszert küldött női ellenfeleinek egy férfi sakkmester
A 43 éves lett nemzetközi mester, Andrejs Strebkovs öt évig nem vehet részt a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) versenyein.