„Remélem, a fiam büszke lesz rám” – elsírta magát a paralimpiák első transznemű sportolója

Valentina Petrillo nem jutott döntőbe 400-on, de történelmi napot emlegetett.

Nem sikerült a döntőbe jutás Valentina Petrillo számára, a paralimpiák történetének első transznemű sportolója ugyanis a női T12 400 méteres síkfutás elődöntős futamában csupán a harmadik helyet szerezte meg. Az 50 éves látássérült sprinter, aki 2019-ben váltott nemet, az előfutamban 58,35 másodperces idővel ért célba, majd az elődöntőben ugyan 57,58-as egyéni csúcsot futott, de ez sem volt elég.

Az olasz sportoló elismerte, hogy ellenfelei erősebbek voltak nála, de így is nagyon büszke az eredményére

Mindent megtettem, de nem sikerült, a célegyenesben lemaradtam. De ennek az időeredménynek így is örülnöm kell. Egy kicsit lehangoltnak érzem magam, de remélem, a fiam büszke lesz rám. Ez azért fontos számomra, mert transz apukája van, és nem olyan, akiről mindenki álmodik

nyilatkozta a verseny utáni sajtótájékoztatón, majd elsírta magát.

Petrillo szereplését nagyon sok vita kíséri, már 2021-ben több mint 30 sportoló petíciót nyújtott be az Olasz Atlétikai Szövetséghez, kérvényezve, hogy ne engedjék a nők között versenyezni.

A Nemzetközi Para Atlétikai Szövetség szabályai azonban lehetővé teszik, hogy transznemű sportolók induljanak a nők versenyében, amennyiben a törvény szerint nőnek ismerik el őket.

Saját paralimpiai részvételét Petrillo kiemelten fontos eseményként jellemezte, szerinte 2024. szeptember 2-a történelmi jelentőségű nap.

„Ettől kezdve nem akarok többet hallani a transz-személyek diszkriminációjáról vagy előítéleteiről. Megcsináltam, és ha nekem sikerült, másnak is összejöhet.”

Petrillo legközelebb pénteken versenyez, akkor a T12 200 méteres előfutamaiban áll rajthoz.

Kapcsolódó