Milák Kristóf nem jelölte meg, kik kapjanak olimpiai érmei után jutalmat, a szövetség megtette helyette

A szövetség ajánlását a MOB elfogadta, a sportért felelős államtitkár pedig aláírásával megerősítette.

A párizsi olimpián arany- és ezüstérmet nyert Milák Kristóf a Sportal cikke szerint üresen hagyta az olimpiai jutalmak és életjáradékokra vonatkozó formanyomtatványon a felkészítő edző, a nevelő edző és az életjáradék kedvezményezett rubrikákat is. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) azonban élve a jogával kitöltötte azokat és feltüntette Virth Balázst, Kovácshegyi Ferencet és az erőnléti edző Zala Györgyöt, amit a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége elfogadott, és aláírásával a sportért felelős államtitkár is megerősített.

A három edző így megkapja Milák érmei után a jutalmat, valamint az életjáradékot, ami 45 éves kortól jár az edzőknek.

Milák Kristóf a 2021-es olimpia után szakított előző edzőjével, Selmeci Attilával és kezdte el a közös munkát Virth Balázzsal. A 2022-es világbajnokságig minden rendben ment, Milák Budapesten ismét világcsúcsot repesztett, ezt követően azonban volt olyan időszak, amikor egyáltalán nem edzett, amikor pedig igen, akkor többnyire Virth csapatától külön – az erőnléti edző Zala volt az, akivel mindvégig együtt dolgozott. Így aztán nem lehetett tudni, hogy milyen formában érkezik meg Párizsba, ahol a fő számában lehajrázta őt Léon Marchand, 100-on azonban épp ő volt, aki a táv második felén robbantott és nyert végül aranyérmet.

Milák Kristóf régóta nem nyilatkozik, és a versenyei után sem beszél a sajtóval, így az ő álláspontját nem ismerhetjük, míg Virth Balázs az olimpia után hazaérve mondta azt, hogy a sportolónak új edzőre van szüksége.

Kristóf zseni, korszakos úszó. A legfontosabb az, hogy visszatérjen az úszás szeretete, ez kell ahhoz, hogy a pályafutása folytatódjon. Ám úgy érzem, ehhez új impulzusokra és új edzőre van szüksége. Én további sikereket, még inkább sok-sok boldog pillanatot kívánok neki!

– mondta Virth.

Milák a párizsi olimpián elért két érmével 94,27 millió forint jutalomban részesül. Tokióban is hasonló éremtermése volt, az olimpiai életjáradékot pedig a 35. születésnapjától kapja.

Kapcsolódó
Rasovszky Kristóf szerint Hosszú Katinka rosszul időzített
Olimpiai bajnokunk úgy érzi, a levél elvitte a fókuszt az ő versenyükről.