Kilenc éve tumorral műtötték, járni sem tudott, most ő a britek atlétabüszkesége

Tizennégy aranyéremmel zártak a brit sportolók a vasárnap véget ért párizsi nyári olimpián, de a hazai szurkolók szívét egy 22 éves futó, a kétszeres Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Keely Hodgkinson rabolta el.

A 800-as futó már három éve Tokióban is remekelt, de akkor hiába futott nemzeti rekordot, az amerikai Athing Mu mögött csak második lett. Idén viszont minden összejött, nem akadt ellenfele.

A 22 éves sportoló pályafutása és élete azonban egészen másképp is alakulhatott volna, 13 évesen egy ideig nem tudott járni, és majdnem elvesztette a hallását egy daganat miatt, amely összezúzta a csontokat az egyik fülében.

Emellett a gerincemet is nyomni kezdte a tumor, így a műtét kockázatos volt. Viszont ha nem operálnak meg, akár az arcom is lebénulhatott volna

– mesélte. A műtét sikerült, de a hallását nem sikerült megmenteni.

Több mint egy hónapig kimaradt az iskolából, ráadásul a hallócsontocskák sérülése miatt problémák adódtak az egyensúlyával, és a műtét után nem tudott járni.

A futókarrierje közel állt a kisikláshoz, mielőtt még igazán elkezdődött volna, de visszatekintve a kilenc évvel korábbi mélypontra, a friss olimpiai aranyérmes már meglehetősen furcsa élménynek nevezi a műtét utáni felépülést.

De Hodgkinson kihívásai ezzel nem értek véget. A The Sun szerint a tokiói olimpiai ezüst után, mindössze 19 évesen olyan mély depresszióban szenvedett, hogy az ágyból sem volt kedve felkelni.

De felállt a gödörből, tavaly a budapesti világbajnokságon a kenyai Mary Moraa mögött ezüstérmet nyert, idén aztán előbb megvédte elsőségét a római Európa-bajnokságon, majd a július 20-i londoni Gyémánt Liga-eseményen új brit 1:54:61-gyel, ezzel ő lett a táv történetének hatodik leggyorsabb sportolója.

A párizsi olimpiát 1:56.72-vel nyerte meg, győzelmével a harmadik brit atlétanő lett, aki 800 méteren olimpiai aranyat nyert, előtte ez Ann Packernek (1964) és Kelly Holmesnak (2004) sikerült.

A hírek szerint esélyes arra, hogy a BBC-nél kiérdekelje az Év sportszemélyisége-díjat.