Hiába halmozta az aranyakat Léon Marchand, a jutalomlistán lecsúszott a dobogóról

Összeszedtük, mely országok sportolói jártak anyagilag a legjobban a párizsi olimpián szerzett érmekkel-helyezésekkel. A csúcsösszeget két hongkongi olimpiai bajnok kapja, a magyar dobogósok pedig a negyedik legtöbb összjutalmat.

Tizenkilenc éremmel zárta a magyar csapat a vasárnap zárult párizsi olimpiát, de nemcsak a dobogósaink, hanem a 4–8. helyezett versenyzők is jutalmat kapnak a magyar államtól.

Hogy mennyit, az már az ötkarikás játékok előtt ismertté vált. 

A saját versenyszámaikban legjobb nyolcban végző olimpikonjaink jutalma világviszonylatban kimagaslónak minősül, ugyanakkor az élbolytól még így is elmaradunk.

Ázsiában a legbőkezűbbek

A legnagyobb prémiumot a hongkongi sportolók kapják. Az ázsiai országban a tokiói olimpia idején döntöttek úgy, hogy 20 százalékkal megemelik az érmesek jutalmát, így egy aranyért hatmillió hongkongi dollárt, átszámítva körülbelül 264 millió forintot, az ezüstért és a bronzért pedig három, illetve másfél millió hongkongi dollárt adnak, ami 132, illetve 66 millió forintnak felel meg nagyjából.

Hong Kong Párizsban megduplázta az eddigi olimpiai győzelmei számát, amely így kettőről négyre nőtt, köszönhetően két vívónak. Vivian Kong a női kardozók között állhatott fel a dobogó csúcsára, Cőng Ká-lóng pedig a férfi tőrözőknél nem talált legyőzőre. Így mind a ketten csúcsjutalmat kapnak, és ezzel hivatalosan ők az olimpia legjobban kereső sportolói – ha pusztán az állami jutalmakat vizsgáljuk.

Al Bello/Getty Images – A hongkongi Cőng Ká-lóng ünnepli a férfi egyéni tőrvívásban szerzett aranyérmét a párizsi olimpiai játékok harmadik napján, a párizsi Grand Palais-ban 2024. július 29-én.

Szintén óriási összeggel motiválta olimpikonjait Szingapúr, ahol egymillió szingapúri dollárt, tehát 271 millió forintot ajánlottak fel a bajnokoknak, ám egyetlen sportolójuk sem szerzett aranyat. Egy éremmel zárták az olimpiát, a vitorlázásban harmadik helyen célba érő Max Maeder 250 ezer szingapúri dollárral, vagyis nagyjából 68 millió forintnak megfelelő összeggel – és egy bronzéremmel gazdagodott.

A legnagyobb jutalmakat osztó országok listáján Indonézia volt a harmadik. Az ország két aranyat nyert sportmászásban és súlyemelésben, valamint egy bronzot tollaslabdában. Az olimpiai bajnokok átszámítva 108 millió forintot kapnak fejenként.

A sort Izrael követi, ahol 97,5 millió forintnak megfelelő összeg ütötte az egyetlen aranyérmes szörföző markát, Kazahsztánban 90 millió forintot kap a cselgáncsozó, aki szintén egyedüliként lett olimpiai bajnok az országból. Szép jutalmat osztott volna ki Malajzia is az aranyért, 78 millió forint körüli ringgitet, de nem jutott nekik a legfényesebb éremből.

A felsorolt országok mellett még Szerbiában és Olaszországban bánnak nálunk is bőkezűbben az olimpiai érmesekkel.

Ugyanakkor a magyar jutalmazás egyik fontos eleme az is, hogy idehaza az olimpiai érmeseknek 35 éves koruk után életjáradék jár, ezt a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított évi átlagkeresethez igazítják. A bajnokok ennek a száz százalékát kapják, az ezüstérmesek a hetven, a bronzérmesek pedig az ötven százalékát. Minden megszerzett érem után jár a járadék.

Jari Pestelacci / Eurasia Sport Images / Getty Images – A hongkongi Man Wai Vivian Kong az észt Nelli Differt ellen a női tőrözők elődöntőjében a vívóverseny első napján.

Mindössze néhány olyan kivételt találni, ahol egyáltalán nem jár jutalom az éremszerzésért. Nagy-Britanniában, Norvégiában és Svédországban például egyáltalán nem jár állami pénz a jó eredményért, ugyanakkor bizonyos sportágakban így is kaphatnak pénzt az érintett államok dobogós versenyzői. Ez annak köszönhető, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség például az aranyérmeseknek 39 400 dolláros bónuszt adott a párizsi olimpián, igaz, ez más nemzetközi sportszövetségek esetében nem jellemző.

A sztárúszó Léon Marchand lecsúszott a dobogóról a jutalomlistán

Érdekesség, hogy a rekordjutalmakat tekintve egyéni szinten mindhárom dobogós hongkongi, mivel a két olimpiai bajnokuk mögött szintén az egyik honfitársuk szerepel ebben az összeállításban, mégpedig a két bronzérmet gyűjtő Siobhan Bernadette Haughey, aki így kétszer 66 millió forintnak megfelelő szingapúri dollárt, azaz mintegy 132 millió forintot keresett.

Ha lehet hinni a különböző számításoknak, akkor a négy aranyéremmel és egy bronzzal záró francia sztárúszó, Léon Marchand a negyedik, aki az öt medáljáért 130 millió forintnak megfelelő összeget kap. Előkelő helyen szerepel ebben a rangsorban a magyar küldöttség egyik legeredményesebb tagja, a Párizsban két ezüst- és egy bronzérmet szerző kajakozó, Csipes Tamara is, hiszen a magyar csapatból ő jogosult a legnagyobb jutalomra, összesen 110,89 millió forintra.

Naomi Baker / Getty Images – Az amerikai Simone Biles és a párizsi érmei.

A Forbes kiszámolta azt is, hogy melyik ország fizeti összesen a legtöbb jutalmat a dobogós helyen végzett sportolóinak. Ezt a listát Olaszország vezeti, a 40 érmesüknek 10,7 millió dollárnyi összeget adnak, a második franciák a 64 éremért 9,4 millió dolláros jutalmat fizetnek ki, az Amerikai Egyesült Államok pedig 126 medálért 8,3 millió dollárt.

Ebben az összevetésben a negyedik helyen áll Magyarország, mi ugyanis közel 1 milliárd 290 millió forint jutalmat osztunk ki az érmeseknek, ami 3,6 millió dollárnak felel meg napi árfolyamon. Meg kell jegyezni, hogy ez az összeg értelemszerűen minden ország esetében attól is függ, hogy milyen eredményeket értek el sportolóik. A pénzjutalom összmértéke is azt jelzi, hogy a magyar versenyzők kiemelkedő teljesítményt nyújtottak Párizsban.

A top 10-ben sorrendben

követi Magyarországot. Feltűnő lehet, hogy Kína nincs sehol – ez azért van így, mert az ázsiai országban tartományonként osztanak különböző mértékű jutalmakat, ami országszinten összehasonlíthatatlan másokkal.

Varga Jennifer / 24.hu – Gulyás Michelle a dobogó tetején 2024. augusztus 11-én.

Így emelkedett a magyar jutalom

Három éve, a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpián – a riói ötkarikás játékokhoz képest – jelentősen nőtt az érmeseknek járó jutalom. Az aranyéremért akkor a korábban érvényes 35 millió helyett már 50 millió forint járt, az ezüstérmesek 25 helyett 35,7, a harmadik helyezettek 20 helyett 28,5 millió forintot kaptak. A további pénzdíjak pedig így alakultak 2021-ben:

  • negyedik helyezés: 21,5 millió,
  • ötödik helyezés: 14,3 millió,
  • hatodik helyezés: 11,4 millió,
  • hetedik helyezés: 5,7 millió,
  • nyolcadik helyezés: 2,8 millió forint.
Kapcsolódó
A jamaicai közönségkedvenc, az örökös brazil gólkirály és a dánok kézis ikonja – legendák, akik Párizsban fejezték be a pályafutásukat
Volt, akinek sikerült a csúcson befejeznie, és olyan is, akinek nem sikerült igazán jól élete utolsó versenye.