„Nem hiszem el! – Oftedal a könnyeivel küzdött, Lunde történelmet írt

A norvég válogatott 29-21-re legyőzte a házigazda, tokiói aranyérmes és világbajnok Franciaországot a párizsi olimpia női kézilabdatornájának szombati fináléjában, Lille-ben.

A házigazda kezdett jobban, 3-0-ra és 4-1-re is vezetett, de a norvégok innen 5-4-re fordítottak a 11. percben. Innentől kezdve végig döntetlen közelében volt az eredmény, ugyan a franciák Kanor találataival 11-9-re megléptek, a skandinávok az 58. percben 13-12-re fordítottak, majd Herrem 14-12-re módosította az állást. 19 másodperc maradt, ez elég volt arra, hogy Foppa szépítsen (14-13), és 29.58-nál Oftedal egy szép bombával 15-13-ra alakítsa az eredményt.

Sameer Al-Doumy / AFP

A második félidőben Norvégia ott folytatta, ahol abbahagyta, Brattset szórta a gólokat, és a franciák szövetségi kapitánya, Olivier Krumbholz a 42. percben, hatgólos hátrányban (21-15) kénytelen volt időt kérni.

A helyzet azonban már nem változott, 12 perccel a dudaszó előtt gyakorlatilag eldőlt az aranyérem sorsa (24-17).

A vége 29-21 lett, Norvégia 12 év után ismét, összességében Peking és London után harmadszor lett aranyérmes.

A győztes csapatban Henny Reistad nyolc, Kari Brattset hat, míg Stine Oftedal öt gólt szerzett, a kapuban a 44 éves Katrine Lunde pedig 39 százalékkal védett.

Hergeirsson: Óriási dolog!

„Nem hiszem el! Párszor próbálkoztunk a múltban. Fájdalmas volt, amikor nem sikerült, de a sport ilyen. Most utolsó nekifutásra összejött, ez hihetetlenül sokat jelent számunkra, ettől még különlegesebb” – mondta a könnyeivel küzdő Oftedal, aki utolsó mérkőzését játszotta a nemzeti csapatban.

Óriási dolog, sokan vannak itt, akik korábban kétszer is próbálkoztak, de nem jártak sikerrel

– nyilatkozta Thorir Hergeirsson szövetségi kapitány. A keretben mindössze két olyan játékos akadt, aki korábban nyert olimpiát: Camilla Herrem 2012-ben, Katrine Lunde pedig 2008-ban és 2012-ben győzött.

A 44 éves világklasszis kapus az első norvég nő, aki három aranyérmet nyert a nyári olimpián.

A lille-i lelátón Norvégiát a trónörökös házaspár, Haakon és Mette Marit, illetve Jonas Gahr Störe miniszterelnök is helyet foglalt, míg Erna Solberg volt miniszterelnök a Vg.no portálon keresztül küldte el gratulációját a válogatottnak.

Ez egyszerűen fantasztikus volt, gratulálok a harmadik, történelmi olimpiai aranyhoz.

Ez a csapat időről időre lenyűgöz minket, és bár csapatsportról van szó, ki kell emelnem Katrine Lundét, aki 44 évesen a világ legjobb kapusa. Micsoda példakép” – írta.

Kézilabda, nők

1. Norvégia (Veronica Kristiansen, Maren Aardahl, Stine Skogrand, Nora Mörk, Stine Oftedal, Silje Solberg, Kari Brattset Dale, Kristine Breistöl, Vilde Ingstad, Katrine Lunde, Marit Jacobsen, Camilla Herrem, Sanna Solberg, Henny Reistad, Thale Rushfeldt Deila)
2. Franciaország
3. Dánia

 

döntő:
Norvégia – Franciaország 29-21 (15-13)

 

a 3. helyért:
Dánia – Svédország 30-25 (15-13)