Az utolsó versenynapjukon újabb három érmet szállítottak a magyar kajak-kenusok Párizsban

Csipes Tamara második lett a kajakkirálynő Carrington mögött, Varga Ádám és Kopasz Bálint pedig ismét együtt állt dobogóra 1000 méteren, de egy cseh versenyző mindkettőjüket megelőzte.

Három magyar érem született a kajak-kenu-versenyek zárónapján Párizsban: Csipes Tamara 500, Varga Ádám 1000 egyesben lett ezüstérmes, és utóbbi számban Kopasz Bálint harmadikként végzett.

A női kajakosoknál 500 egyesben Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra egymás mellett, a hármas és a négyes pályán lapátolt a döntőben.

Párizsban eddig mindketten két érmet szereztek, hiszen tagjai voltak a bronzérmes kajaknégyesnek, párosban pedig másodikként értek célba az új-zélandi Lisa Carrington, Alicia Hoskin kettős mögött.

A fináléban ott volt az esélyesek között a címvédő és világbajnok Carrington, aki a nyolcadik olimpiai aranyáért szállt versenybe, honfitársa, Aimee Fisher, a dán Emma Jörgensen és Csipes, valamint Gazsó is bízhatott dobogós helyezés elérésében is.

Tokióban Carrington, Csipes, Jörgensen, a tavalyi, duisburgi vb-n Carrington, Jörgensen, Csipes volt a sorrend az élen. Fisher az idei világkupákon kétszer is legyőzte honfitársát, Carringtont, májusban, Szegeden a világ eddigi legjobb idejét evezte 1:46.19-cel. Ennél Csipes ment jobban a válogatón, de az nem nemzetközi verseny volt, ezért nem regisztrálták.

A négyesben korábban kétszeres olimpiai bajnok, a futamot öt ötkarikás éremmel kezdő Csipes, aki idén megnyerte Szegeden az Eb-t, kiválóan rajtolt, és gyorsan az élre állt. Ez sokat ígért, mert általában Carrington szokott vezetni. A táv felénél Csipes még mindig az élen lapátolt, csak az új-zélandi klasszis tudta vele tartani a lépést. A táv második felére viszont utóbbiban több erő maradt, így Csipesnek ezúttal is meg kellett elégednie a második hellyel, mint három éve.

Carrington a nyolcadik olimpiai aranyával beérte a sportág eddig abszolút csúcstartóját, a német Birgit Fischert.

A harmadik helyre Jörgensen futott be. Gazsó, aki a mezőnnyel jött végig, hatodikként ért célba.

A férfi kajakosok 1000 méteres számában Tokióban kettős magyar siker született: Kopasz Bálint győzött Varga Ádám előtt. A döntőbe jutást simán abszolválta mindkét magyar kajakos Párizsban is, a fináléban Varga a négyes, Kopasz az ötös pályára került.

A táv nagy részében Kopasz állt úgy, hogy jó hajrával akár ismét győzhet, de a legjobban a cseh Josef Dostal osztotta be az erejét. Az elején nagy tempót diktáló portugál Fernando Pimenta visszaesett, Varga viszont a negyedik-ötödik helyről hatalmasat hajrázott, elment Kopasz mellett is és csak kis különbséggel maradt el a cseh győztestől.

Harmadszor fordul elő a mostani olimpián, hogy két magyar dobogósa van egy számnak. Előzőleg ezt nyíltvízi úszásban Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, illetve női kajakban a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra és a Pupp Noémi, Fojt Sára páros hozta össze.

Varga és Kopasz a magyar küldöttség 17. és 18. érmét szerezte a párizsi olimpián.

A női kenusok 200 méteres döntőjében is volt magyar érdekeltség, Takács Kincső bravúros versenyzéssel jutott be a fináléba, így minden döntőben volt magyar induló, ami – a szövetség tájékoztatása szerint – korábban még nem fordult elő olimpián.

A 30 éves Takács a rajt után lemaradt az élen haladóktól, és később sem tudott feljebb zárkózni, nyolcadik lett.

Ezzel eldőlt, hogy a magyarok négy ezüst- és három bronzéremmel zártak, aranyat – az 1976-os olimpia óta először – nem sikerült szerezniük.

A győzelmet a szám korábbi világbajnoka, a kanadai Katie Vincent szerezte meg, aki egy századmásodperccel előzte meg a címvédő amerikai Nevin Harrisont, és 44.12 másodperccel minden idők legjobb idejét evezte. Harmadikként a világbajnoki címvédő kubai Yarisleidis Cirilo Duboys ért célba.

A 19 éves szegedi Kiss Ágnes, aki Nagy Biankával pénteken negyedik lett párosban 500 méteren, lemaradt a fináléról, de a B döntőben szépen evezve harmadikként ért célba.

eredmények:

férfi K-1 1000 m:
1. Josef Dostal (Csehország) 3:24.07 perc
2. VARGA ÁDÁM 3:24.76
3. KOPASZ BÁLINT 3:25.68

 

női K-1 500 m:
1. Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:47.36 perc
2. CSIPES TAMARA 1:48.44
3. Emma Aastrand Jörgensen (Dánia) 1:49.76
…6. Gazsó Alida Dóra 1:51.19

 

női C-1 200 m:
1. Katie Vincent (Kanada) 44.12 mp
2. Nevin Harrison (Egyesült Államok) 44.13
3. Yarisleidis Cirilo Duboys (Kuba) 44.36
…8. Takács Kincső 45.68
..11. (a B döntőben 3.) Kiss Ágnes