A sportdöntőbíróságnál harcol a bronzérméért a kizárt indiai birkózó

A nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul Vinesh Phogat, a női 50 kilogrammos súlycsoportban döntőbe jutott indiai birkózó, akit kizártak a párizsi olimpián, mivel nem tudta hozni a súlyát a finálé előtt.

Wöller Ákos tanítványa kedden remek birkózással menetelt a fináléba, többek között felülmúlta a súlycsoport címvédőjét és egyik legnagyobb esélyesét, a japán Szuszaki Juit. A folytatásban ukrán és kubai riválisa sem tudta megállítani, ám az elődöntőt követően meggyűlt a baja a fogyasztással.

Phogat levágatta a haját, kisebb mezbe préselte magát, egész éjszaka az edzőteremben és a szaunában próbálta rendezni a súlyát, viszont a viadal második napján tíz dekával így is átesett a súlyhatáron, ezért kizárták a versenyből.

A kétszeres világbajnoki bronzérmes, Ázsia Játékok-győztes versenyző szerint jogtalanul zárták ki, szerdán azért nyújtott be fellebbezést a szervezethez, hogy új mérlegelésen vehessen részt, mivel mindenképpen szeretett volna szőnyegre lépni a szerdai döntőben, ám az idő túl rövid volt a meghallgatás megszervezéséhez, így a döntőt nélküle bonyolították le.

A nemzetközi szövetség (UWW) szabályainak értelmében Phogatot az utolsó helyre rangsorolták, legyőzöttei pedig egyet előreléptek. A súlycsoportot végül az amerikai Sarah Hildebrandt nyerte, aki a tokiói játékokon bronzérmes volt.

Phogat most megosztott ezüstérmet követel a kubai Yusneylis Guzmannal, akit az elődöntőben legyőzött, mivel a viadal első napján minden szabálynak megfelelt, ezért azt szeretné, vegyék figyelembe a második mérésig nyújtott teljesítményét.

A CAS bejelentette, hogy pénteken bírói meghallgatást tart az ügyben és még a párizsi játékok vége előtt döntés születhet.

(MTI)

Kapcsolódó
Kizárták a magyar birkózóedző döntőbe jutott tanítványát
A Wöller Ákos edzette indiai Vinesh Vinesh kedden finalista lett, ám szerda reggel elbukta a hivatalos mérlegelést.