A szakadék szélén táncoltak az amerikai kosarasok, de Curry és James döntőbe vitte őket

Franciaország–Egyesült Államok mérkőzést rendeznek a párizsi olimpián a férfi kosárlabdatorna döntőjében. A franciák a világbajnok németeket győzték le (73–69), az amerikaiak pedig késő este emlékezetes meccset nyertek meg Szerbia ellen 95–91-re.

A férfi kosárlabdatorna elődöntője óriási meccset ígért, az Egyesült Államok csapata – négy NBA MVP ide vagy oda – egyáltalán nem mehetett biztosra a szerbek ellen.

Főleg, hogy a szerbek szenzációs dobóteljesítménnyel rukkoltak elő, kiváló csapatjátékkal a szünetben 54–43-ra vezettek!

A szerbek 19 triplakísérletükből tízet bedobtak, Aleksa Avramovic (15 pont), Bogdan Bogdanovic (12) és Nikola Jokic (9) húzta őket. Az amerikaiaknál Stephen Curry nagyüzemi ponttermelést folytatott (20 pont, 6 hárompontos), de rajta kívül senki sem jutott el tíz pontig. A harmadik negyedben az amerikaiak feljöttek hat pontra, ám a játékrész vége megint a szerbeké volt, Marko Guduric egy négypontos (tripla + büntető) akcióval is előrukkolt, és az utolsó negyedet 76–63-as fórból kezdte Szerbia.

Az amerikaiak kritikus helyzetben megrázták magukat, Kevin Durant és Devin Booker egymást követő tripláival 78–73-ra változott az állás, ráadásul Jokic összeszedte negyedik személyi hibáját. Hét perccel a vége előtt ez elég vészjósló volt a szerbeknek… Az még inkább, hogy az amerikai csapat megtalálta támadásban a ritmust, a szerbek meg elvesztették a fonalat, 3:42 volt az órán, amikor LeBron James egalizált (84–84).

Egálról Filip Petrusev zsákolásával a szerbek mozdultak el előbb, és öttel is elhúzhattak volna, de tiszta helyzetben triplát hibáztak, Stephen Curry viszont kilencedik bedobott hármasával megfordította a mérkőzést. James növelte az Egyesült Államok előnyét, Curry ziccert dobott, és bő másfél perccel a vége előtt már az amerikaiak kezében volt az elődöntő (91–86).

Az utolsó perc Bogdanovic nagy alakításával kezdődött, dobott egy duplát és kiharcolt egy faultot, majd bedobta a büntetőt – már csak 91–89 volt az amerikaiaknak. Kevin Durant bedobott egy távoli duplát, Jokic azonnal válaszolt, Curry elsüllyesztett két büntetőt, ezzel eldőlt – az Egyesült Államok nagyon nehezen, 95–91-es győzelemmel jutott be a Franciaország elleni döntőbe. Curry 36 ponttal a mezőny legeredményesebbjének bizonyult, LeBron James 16 ponttal, 12 lepattanóval és 10 assziszttal tripla-duplát ért el.

Három éve, a tokiói olimpián is az Egyesült Államok és Franciaország játszotta a férfi kosárlabdatorna döntőjét, az amerikaiak 87–82-re győztek.