A kubai óriás, aki olyat tett, amire még Phelps sem volt képes

Egy ismeretlen birkózóból győztes. Győztesből bajnok. Bajnokból klasszis. Klasszisból halhatatlan legenda. Röviden valahogy így lehetne összefoglalni Mijain López karrierjét.

Egy ismeretlen birkózóból győztes. Győztesből bajnok. Bajnokból klasszis. Klasszisból halhatatlan legenda. Röviden valahogy így lehetne összefoglalni Mijain López karrierjét.

A kubai birkózó ellen a párizsi olimpián is alig tudtak pontot érő akciót bemutatni az ellenfelek, magabiztosan masírozott be a döntőbe, az aranymeccsen pedig az egyik legsimább győzelmét aratta a kötöttfogásúak 130 kilogrammos mezőnyében. Ezután a kezeit a magasba emelte, majd miközben a közönség felállva tapsolta és a nevét skandálta, levette a cipőjét, odatette a matrac közepére és elsétált. Szimbolikus gesztus volt ez, amivel jelezte, eljött a visszavonulás ideje. Három hét múlva tölti be a 42-őt.

López úgy vonul vissza, hogy olyat tett, amit előtte soha senki. Ötször nyerte meg ugyanazt a számot az olimpián.

Láthattuk ezen a nyáron, ahogy Léon Marchand szárnyal az elvárások terhe alatt is nyer négy aranyérmet, hogy Simone Biles végképp a halhatatlanok közé emelkedik, hogy Milák Kristóf egy rejtélyes felkészülési időszak után is képes megismételni a tokiói éremtermését, ahogy Mondo Duplantis a legnagyobb színpadon is világcsúcsot dönt, vagy éppen minden idők egyik legszorosabb 100 méteres síkfutódöntőjét és Noah Lyles újabb győzelmét. Ám, ha a párizsi olimpia ikonikus pillanatát kell majd megnevezni, alighanem ez az arany, és utána a matracon elhelyezett cipő lesz az.

A nyári olimpiákon eddig Lópezen kívül Carl Lewis (távolugrás), Michael Phelps (200 m vegyesúszás), Katie Ledecky (800 m gyorsúszás), Al Oerter (diszkoszvetés), Paul Elvström (vitorlázás) és Icso Kaori (szabadfogású birkózás) tudott négyszer egymás után egyéni számban nyerni. Az ötödik – mostanáig – senkinek sem sikerült, még a 23-szoros olimpiai aranyérmes Phelpsnek sem. A 196 centiméter magas kubai azonban megcsinálta.

Amikor Mijain López tízévesen kezdett el birkózni, hiába mutatkozott meg egyből a tehetsége, aligha gondolta volna bárki is, hogy ilyen magasságokba emelkedik. A 2002-es világbajnokság volt az első komoly nemzetközi versenye, amin még a 13. helyen végzett, majd kijutott az athéni olimpiára is, ahol a későbbi győztes orosz, Haszan Barojev győzte le – az a mérkőzés az egyetlen, amit López valaha elveszített az olimpiákon. Az első világbajnokságát Budapesten nyerte 2005-ben, a döntőben Deák Bárdos Mihályt múlta felül. Az öt olimpiai aranyérme mellett öt világbajnoki címe is van (meg három ezüst), a nemzetközi szövetség honlapja szerint a 2015-ben elveszített vb-döntő volt az utolsó mérkőzés, amin kikapott. Tokió után tartott egy hosszabb szünetet, de visszatért és megint csak megmutatta, hogy ő a legnehezebb kötöttfogású súlycsoport koronázott királya.

Zhao Wenyu/China News Service/VCG via Getty Images

Hogy López milyen volumenű sportolóvá vált az évek során, arra a párizsi döntő volt a tökéletes példa. Ellenfele, a chilei színekben induló Yasmani Acosta is kubai, de mivel országonként csak egy birkózó indulhat súlycsoportonként, így López mögött esélye sem volt kijutni a játékokra. 2015-ben költözött át Chilébe, biztonsági őrként dolgozott, két évvel később kapta meg az állampolgárságot.

Kubában mindig is mögötte voltam a sorban. Kilenc évig együtt edzettünk, nagyon is tisztelem. De mindenkinek meg kell értenie a körülményeket, sírva néztem az olimpiát, mert olyanokkal volt tele a mezőny, akiknél jobb vagyok. Az álmaim miatt kellett elhagynom Kubát

mondta Acosta még a párizsi olimpia előtt.

Most ott volt, és tényleg csak egy jobb volt nála a mezőnyben: Mijain López. A kubai óriás aztán kedvesen a földbe döngölte edzőjét, elhelyezte a cipőjét a matracon, majd a sajtótájékoztatón elmondta, az ő példája is mutatja, mi mindent el lehet érni, ha az ember azt csinálja, amit szeret. A helyét viszont most már átadná a fiataloknak.

Peking – ifjúság. London – transzcendencia. Rio – erőfeszítés. Tokió – áldozatvállalás. Párizs – öröm

– jellemezte búcsúzóul egy-egy szóval az olimpiákat, amiket megnyert.