Aligátorok között edzett, megmentett egy fuldokló nőt az olimpiai aranyra vágyó menekült

Akad egy igazán nagynevű sportoló is a menekültek olimpiai csapatában (amely harmadik alkalommal vesz részt a nyári olimpián), Fernando Dayan Jorge Enriquez négy világbajnoki ezüst és két vb-bronz mellett 2021-ben, Tokióban felért a csúcsra kajak-kenuban. A kubai születésű sportolónak azonban menekülnie kellett, és nem akármilyen kalandok közepette készült fel a párizsi játékokra.

Fernando Dayan Jorge Enriquez hét hónappal azután hagyta el szülőhazáját, hogy aranyat nyert a 2021-es tokiói olimpián, ahol Serguey Torres párjaként megnyerte a kenukettesek 1000 méteres versenyszámát.

A sportoló az elmúlt évben delfinek és aligátorok mellett evezett Florida csatornáiban, azt mondta, különösen a hatalmas hüllők jelentettek ijesztő élményt, ám ez semmiség a kubai terrorhoz képest.

Jorge Enriquez hét hónappal azután hagyta el szülőhazáját, hogy aranyat nyert a 2021-es tokiói olimpián. 2022 márciusában egy mexikói edzőtáborból szökött meg, akkor döntött úgy, hogy elmenekül és illegálisan belép az Egyesült Államokba.

20 napba telt, mire elérte az Egyesült Államok határát, majd beugrott a Rio Grande folyóba, és átúszott Texasba, hogy ott menedékjogot kérjen. Akciója során még arra is futotta erejéből, hogy megmentette egy fiatal, fuldokló kubai lányt, aki szintén szerencsésen átért.

Amikor a határhoz értem, nem volt más választásom. Előző este a rendőrök sok migránst tartóztattak fel, akik nyugodtabb vízfolyásra vártak. Nem kockáztathattam meg, hogy letartóztassanak

– mesélte.

Az USA-ba érkezése után fogalma sem volt, hogy folytathatja-e a sportkarrierjét, végül sikerült elhelyezkednie az építőiparban, mellette pedig tréningezhetett.

„Korán reggel felkeltem edzeni, majd nyolc órát dolgoztam, este pedig ismét edzettem” – mondta.

„Azt sohasem gondoltam volna, hogy a menekültcsapat tagja leszek. Nagy öröm volt számomra, a családomnak és az edzőmnek. Méltósággal és nagy becsülettel fogom képviselni a menekülteket” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy nagyon várja a C1 1000 méteres versenyét.

Van aranyam párosban, most arra szeretnék koncentrálni, hogy egyéniben is aranyérmet szerezzek.