Hámori Luca nagyot harcolt, de pontozásos vereséget szenvedett

A nap egyik legjobban várt magyar érdekeltségű eseménye a női ökölvívók 66 kilogrammos negyeddöntője volt, amelyet Hámori Luca és az algériai Iman Helif vívott egymással. A csatát az észak-afrikai nyerte.

Helif piros, Hámori kék mezben vonult be a ringbe és az első menetben sokáig csak kóstolgatták egymást a felek. A magyar bokszoló nem vállalt felesleges kockázatot, bár néhány ütést azért beszedett – a bírók egyhangúlag az algériait látták jobbnak.

A folytatásban több ütést kért edzője Hámoritól, aki bátran közbetámadott, de nagy kárt nem okozott ellenfelében.

Nem tudok nyerni

– mondta a szorító sarkában Hámori. „Hülyeség, ütni kell!” – válaszolt az edzője.

A harmadik menetben sem változott a játék képe, Helif magabiztosan bunyózott és kihasználva erejét meg is nyerte a mérkőzést.

Nem szabad csalódottnak lenni

A magyar bunyós nagyszerűen bokszolt Párizsban, a legjobb 32 között az ír Grainne Walsht 4-1-re, a nyolcaddöntőben az ausztrál Marissa Williamsont 5-0-ra páholta el. Ellenfele, Iman Helif első meccsén úgy győzött, hogy az olasz Angela Carini 46 másodperc után feladta kettőjük meccsét.

A botrány éppen utóbbi összecsapás miatt robbant ki, Carini ugyanis elmondása szerint azért adta fel a mérkőzést, mert ellenfele akkorát ütött, amilyet ő még sohasem kapott.

A sajtó pillanatok alatt előszedte a tavalyi esetet, amikor Helif állítólag megbukott a nemi vizsgálaton, miután szervezetében magasabb értéket ütött meg a tesztoszteronszint a megengedettnél.

Hogy ebben mennyi volt az igazság, nehéz kideríteni, azt később maga az orosz irányítású Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) is elismerte, hogy

a sportolók nem esett át tesztoszteron-vizsgálaton, hanem egy másik, nem részletezett vizsgálat állt a háttérben, amelynek részletei bizalmasak maradtak.

Tény, hogy a bokszoló elindulhatott a tornán, és csak a döntő előtt zárták ki.

Az sem igaz, hogy verhetetlen, hiszen a 2018-as, majd a 2019-es vébén is már az első fordulóban kiesett, és ott volt a 2021-es tokiói olimpián is, ahol az ír Kellie Harrington legyőzte a negyeddöntőben.

Segített a NOB

Hogy ott lehet Párizsban, az annak köszönhető, hogy az olimpiai tornát a NOB és nem a nemzetközi szövetség szervezi, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig nem gördített akadályt az indulása elé.

Miután kiderült, a negyeddöntőben Hámori Luca lesz az ellenfele, előbb a Magyar Ökölvívó Szakszövetség tiltakozott hivatalosan a kialakult helyzet miatt, majd Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke jelezte, hogy haladéktalan egyeztetést kezdeményez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportigazgatójával.

Ellenpólusként előbb Angela Carini kért bocsánatot, amiért a vereségét követően nem fogott kezet Heliffel.

Sajnálom az ellenfelemet is az őt ért támadások miatt. Ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy indulhat, akkor tiszteletben tartom a döntést. Szeretnék bocsánatot kérni tőle, és mindenki mástól.

Egyszerűen csak dühös voltam, mert az olimpiám ezzel véget is ért. Ha legközelebb találkoznék Heliffel, megölelném” – nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak.

„Az algériai bokszoló nőnek született, nőként anyakönyvezték, nőként élte az életét, nőként bokszolt, és minden okmányában nőként szerepel” – nyilatkozta az ügyről a NOB szóvívője, Mark Adams.

Schmitt Pál is kiállt Helif mellett

Ami a legváratlanabb, Schmitt Pál volt köztársasági elnök és fideszes politikus megvédte a kormánypárti politikusok által is támadott algériai bokszolónőt. Azt mondta, nincs olyan jogi kitétel, hogy ne lehessen nőnek tekinteni.

A tudományos vizsgálatok – mint a tesztoszteronszint, vagy a fizikai, biológiai, hormonális vizsgálat is – azt igazolja, hogy Imane Helif nőként versenyez.

Mivel rengeteg ellenőrzésen megy keresztül, éppen ezért nem merném azt állítani, jogtalanul versenyez, mivel ha így lenne, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvédené az esélyegyenlőséget, a fair play legfontosabb alapszabályát” – nyilatkozta az egykori olimpiai bajnok vívó,

Közben a Telex kiszúrta, hogy Hámori Luca a közösségi oldalairól eltávolított minden olyan tartalmat, amely Helifre vonatkozott. Azt a videót is, amelyben arról beszélt, hogy ellenfele férfi, és előfordulhat, hogy ő állítja meg abban, hogy gyermekkori álmait valóra váltsa. Az internet azonban nem felejt.

Kele János véleménycikkét a témában itt olvashatja:

Kapcsolódó
Hiába az olimpiai álom a győztessé válás lehetőségéről, ha az algériai bokszoló ügyének kizárólag vesztesei lehetnek
Az élsport és az olimpia sok minden más mellett arról szól, hogy kik és hogyan válnak, válhatnak győztessé. Az algériai bokszoló, Iman Helif kálváriája éppen attól szomorú és tragikus, hogy kizárólag áldozatokat termel, és akármi is legyen a vége, mindenki vesztesként jön ki a dologból.