„Sokkoló, ami történt” – maratonfutó került a 100-as sprinterek mezőnyébe

Botrány a Salamon-szigeteki atlétikában.

Furcsa ügy okozott felháborodást a Salamon-szigetek olimpiai csapatánál. Az ország feltörekvő nemzetként kapott két szabadkártyát a párizsi olimpia atlétikai versenyére, azon belül is a 100 méteres síkfutásra. A Salamon-szigeteki atlétikai szövetség meg is tette az ajánlatát, azonban az ország olimpiai bizottsága meglepőt húzott:

a nők között egy maratonfutót, Sharon Firisuát indítja.

A 30 éves sportoló ott volt már Rio de Janeiróban és Tokióban is, előbbin 5000 méteren, utóbbin a maratonon indult, a Japán fővárosban a 72. lett. Korábban még sosem indult 100 méteres futóversenyen.

Az atlétikai szövetséget teljesen kihagyta a Salamon-szigeteki olimpiai bizottság a döntéshozatalból. „Sokkoló, ami történt” – mondta az atléták elnöke, Michael Kuali az abc.net-nek, amely azt is írja, alighanem ez amolyan búcsúajándék Firisuának, aki az olimpia után visszavonul.

Jovita Arunia Salamon-szigetek 100 méteres bajnoka, érthető, ha nehezen fogadja el a döntést. Bár még csak 22 éves, de könnyen lehet, hogy befejezi karrierjét.

Nem tudom, mi ment félre, de ez hihetetlen. Soha többet nem versenyzek azután, amit tettek

– mondta Arunia, aki szerint olyan sportvezetők kellenének, akik a tehetségek érdekeit képviselik.

A női 100 méter előfutamait pénteken tartják.

Kapcsolódó
Védelmébe vette a NOB azt a bokszolót, akit azzal vádolnak, hogy férfiként szerepel a női tornán
Imane Helif ellen 46 másodperc alatt feladta a küzdelmet az ellenfele, azóta forrnak az indulatok. A következő meccse épp a magyar színekben versenyző Hámori Luca lesz.