Párizs 2024: Léon Marchand emberfeletti teljesítményével Hajós Alfrédot ismételte

És a keletnémet Kornelia Endert, illetve az ausztrál Frederick Lanet. Rajtuk kívül más nem is nyert egy versenynapon két egyéni aranyat az olimpiák történetében.

A francia úszó, Léon Marchand (a nyitóképen jobbra a 200  pillangó érem ceremóniáján – a szerk.) emberfelettit produkált szerdán a párizsi olimpián azzal, hogy előbb a 200 pillangót nyerte meg a világ eddigi második legjobb idejével (1:51.21) bő egy másodperccel felülmúlva a korábbi egyéni csúcsát  – és ezzel Milák Kristófot tolta a dobogó második fokára –, majd alig két órával később 200 mellen is olimpiai aranyérmet nyert, ráadásul olimpiai rekorddal (2:05.85 ).

Marchand ezzel a teljesítménnyel a negyedik olyan úszó a sportág történetében, aki ugyanazon a napon két egyéni aranyérmet nyert – összegezte a swimswam.com. Korábban a keletnémet Kornelia Endernek, az ausztrál Frederick Lane-nek és a magyar Hajós Alfrédnak sikerült ez az emberfeletti teljesítmény, és e nevek azt is sejtetik, nem tegnap történt utoljára ilyen bravúr.

Michael Phelps neve természetesen többször is szerepel az egy napon két aranyat nyerők listáján, ám az amerikai úszó mindig váltóban nyerte a másodikat.

Az úszó szaklap megjegyzi azt is, hogy a párizsi olimpiai menetrendjét az idei ébv elején jelentősen módosították Marchand miatt, hogy nagyobb különbség legyen a férfi 200 pillangó és a 200 mell döntője között.