„Milák Kristóf nincs abban az állapotban, mint volt Tokióban, ám…”

Az olimpiai bajnok korábbi mesteredjője, Selmeczi Attila szerint van remény, van mibe kapaszkodni.

Milák Kristóf is bemutatkozik kedden, mégpedig legerősebbnek gondolt számában, a 200 pillangón úszik a délelőtti selejtezők során. A Nemzeti Sport ennek kapcsán megszólaltatta korábbi edzőjét, Selmeczi Attilát, akinek irányítása mellett világcsúcsot úszott és a tokiói olimpián is nyerni tudott.

„A múltban történteken nem mindig tud kiigazodni az ember, és nem is biztos, hogy támpontot adhat. Beszélhetünk arról, hogy Kristóf a világcsúcstartó, hogy mellette még hányszor úszott kimagasló időt kétszáz pillangón, és egy jól felkészült Milák Kristóf esetében könnyű is lenne esélyeket latolgatni a szám rajtja előtt. A korábbi kiváló időeredmények után jött a kihagyás, Kristóf furcsa – nevezzük problémásnak – felkészülése. Az országos bajnokságon és utána a Mare Nostrum-sorozat barcelonai állomásán is 1:54-es időt úszott, utóbbi után két nappal Monacóban viszont 1:53-at. Akkor én is azt mondtam, hogy a júniusi Európa-bajnokságon választ kaphatunk az állapotáról – nem kaptunk, mert ott is 1:54-es időt úszott.

Ha csak az eredményekhez ragaszkodunk, akkor kijelenthetjük, hogy nincs abban az állapotban, mint volt Tokióban és az utána következő egy évben

– fogalmazott Selmeczi, majd hozzátette, ám…

A mesteredző szerint ugyanis Milák esetében

egy biztos: a sikerért képes meghalni. Márpedig ha odakerül a döntőbe, ahol az uszoda nagyobb része a hazai Léon Marchand-nak szurkol, akkor az Kristófot nem összetöri, hanem feldobja, és én abban bízom, hogy mindez elegendő lesz arra, hogy legyőzze a franciát. Remélem, az aranyérmet Kristóf nyakába akasztják, ám kőkemény kétszáz méter vár rá. A másik tippem, verzióm a kétszáz pillangóról, hogy Kristóf varázsolni fog. Kristóf a meglepetések embere, de azért a realitás azt mondatja velem, hogy szoros csatában, vért izzadva nyerhet Párizsban. … 1:52 elejéhez közeli idő kellhet a győzelemhez.

Címkék: