Továbbra sem engednek senkit úszni a Szajnában

A triatlonosok versenye kedden kezdődne, de továbbra sem tudnak edzeni a folyóban.

A Szajna rossz vízminősége miatt a triatlonosok hétfői úszóedzése is elmaradt a párizsi olimpián.

Tekintettel az elkövetkező 36 óra időjárás-előrejelzésére, a szervezőbizottság és a Nemzetközi Triatlon Szövetség biztos abban, hogy a vízminőség a határértékek alá fog süllyedni a versenyek keddi kezdete előtt

– áll a szervezők hétfői közleményében.

Bár a múlt héten már kedvező hírek érkeztek a Szajna vízminőségével kapcsolatban, a pénteki és szombati – a nyitóünnepséget és az első hivatalos versenynap szabadtéri számait is megzavaró – eső jelentős mennyiségű szennyező anyagot mosott a folyóba, így a triatlonosok vasárnap után hétfőn sem úszhattak a versenyhelyszínen.

Az úszható Szajnát a szervezők az olimpia egyik jelképének és kulcsfontosságú örökségnek szánták.

Franciaország mintegy 1,4 milliárd dollárt fektetett be új infrastruktúrába, hogy csökkentse a folyóba ömlő szennyvíz mennyiségét. A francia fővárosban jövő év júniusáig három fürdőhely megnyitását tervezik a nagyközönség számára.

A párizsi olimpián triatlonban három számban avatnak bajnokot: a tervek szerint kedden a férfiak egyéni futamát rendezik Bicsák Bencével és Lehmann Csongorral, másnap pedig a női versenyre kerül sor Kuttor-Bragmayer Zsanettel. A vegyes váltók augusztus 5-én csatáznak majd.

Kapcsolódó
Lehet-e a Szajna a párizsi olimpia fő attrakciója, ha mindenki csak a szaros vízről beszél?
Vajon mennyire jó ötlet beengedni a sportolókat a Szajnába úgy, hogy 1923 óta tilos úszni a folyóban? Legalább egy éve foglalkoztat mindenkit ez a kérdés, de a rendezők a végsőkig ragaszkodnak a tervhez.